COVID 19 (64)

Sortare dupa
COVID 19

COVID 19

COVID-19 este boala infectioasa cauzata de virusul SARS-CoV-2, depistat pentru prima data la oameni in decembrie 2019. 

Potrivit OMS, majoritatea persoanelor infectate cu acest virus se vor confrunta cu boli respiratorii usoare pana la moderate si se vor recupera fara a necesita tratament special. Cu toate acestea, unii se vor imbolnavi grav si vor avea nevoie de ingrijiri medicale, mai ales daca este vorba de persoane in varsta si de cele care sufera si de alte afectiuni medicale. 

Transmiterea virusului SARS-CoV-2 se face pe cale respiratorie, prin picaturi de secretie, cand o persoană infectata tuseste, stranuta, vorbeste sau respira. Este posibila si transmiterea indirecta, prin obiecte contaminate. 

Simptomele sunt asemanatoare cu cele de raceala sau gripa

Cum te poti proteja 

Iata ce poti face pentru a te proteja pe tine si pe cei din jurul tau: 

  • Vaccineaza-te. 
  • Pastreaza distanta fizica de cel putin 1 metru fata de alte persoane, chiar daca nu par bolnave, evita aglomeratia si contactul apropiat.
    Poarta o masca potrivita atunci cand distantarea fizica nu este posibila si in locuri slab ventilate. Asigura-te ca aceasta iti acopera nasul, gura si barbia. 
  • Curata-ti mainile frecvent cu produse pe baza de alcool sau apa si sapun. 
  • Acopera-ti gura si nasul cand tusesti sau stranuti, de preferat cu un servetel; daca nu ai unul la indemana, tuseste sau stranuta in indoitura cotului, nu in mana. Arunca servetelele folosite si curata-ti mainile in mod regulat. 
  • Daca dezvolti simptome sau esti testat pozitiv pentru COVID-19, autoizoleaza-te. In acest fel vei evita sa infectezi alte persoane. 

La Sensiblu vei gasi atat produse antibacteriene si dezinfectante pentru maini ori pentru curatarea si igienizarea suprafetelor, cat si manusi, masti de protectie ori teste rapide pentru depistarea COVID-19.