Masajul, un rasfat necesar?

Categorie Frumusete

EXISTA MULTIPLE TEHNICI SI TOATE ADUC NUMEROASE BENEFICII ATAT PENTRU STAREA DE BINE A ORGANISMULUI, CAT SI PENTRU PSIHIC.

Aceasta practica straveche, prezenta in toate culturile lumii, a dat nastere diverselor tehnici pe care astazi le cunoastem drept masaj thailandez, masaj suedez, shiatsu, lomi-lomi, yumeiho etc.

Dar indiferent de originea si stilul miscarilor, ideea este ca maseurul realizeaza o serie de manevre de incalzire, apasare, intindere, compresie si detensionare musculara, menite sa revigoreze si sa revitalizeze corpul celui intins pe masa sau pe saltea.

Cu toate ca scopul primar al masajului se axeaza pe partea osoasa si cea musculara, aspectele sale subtile sunt legate de eliminarea blocajelor si eliberarea cailor (meridianelor) energetice, astfel ca energia vitala „chi“ (asa cum este denumita in cultura popoarelor asiatice) sa fie prezenta si restaurata in organism.

Cercetatorii afirma ca masajul stimuleaza eliberarea endorfinei in organism, cunoscuta ca fiind „hormonul fericirii“. Asa se explica faptul ca, la finalul unei sesiuni de aproximativ o ora, cel care a primit masajul unui terapeut calificat nu se simte doar mai bine fizic, ci resimte si efectele psihice: fie relaxare profunda pana la stadiul de somn, fie procesarea unor emotii acumulate in corp, care pe durata masajului au sansa sa iasa la suprafata si sa fie eliberate somatic.

Cei care nu si-au acordat pana acum sansa unui masaj isi motiveaza de obicei refuzul prin faptul ca nu se simt confortabil sa primeasca atingerea unui masseur sau ca aceasta activitate este un rasfat de care nu au timp sau bani. Iata insa cateva argumente care sa te faca sa reconsideri:

• amelioreaza sau indeparteaza contracturile musculare: fie ca faci sport sau esti sedentar, cu totii avem nevoie de detensionare profesionala;

• incalzeste corpul: in sezonul rece, beneficiem de o crestere usoara a temperaturii de baza;

• activeaza circulatia: cele doua fluide vitale, sangele si limfa, sunt ajutate sa se deplaseze mai eficient;

• scade nivelul cortizolului: practicat regulat, masajul echilibreaza hipo/hiperactivitatea glandelor suprarenale si regleaza functiile endocrine in general;

• calmeaza sistemul nervos: manevrele de atingere direct pe piele (dar chiar si prin haine) transmit comenzi de relaxare si stare de bine catre creier.