Totul despre alunite (nevi): De ce apar si cand pot fi periculoase?

Categorie Sanatate

Aproape toata lumea are cel putin cateva alunite, iar unii oameni au chiar pana la 40 de alunite pe corp. Cele mai multe alunite sunt inofensive, insa unele pot provoca probleme severe de sanatate. In cele ce urmeaza va prezentam toate informatiile necesare despre alunite (nevi), felul in care se formeaza, cauzele aparitiei acestora, complicatii medicale, metode de tratament si preventie.

Cuprins:

Ce este o alunita?

Alunitele - nevii melanocitari sau pigmentari - reprezinta un tip comun de pete sau excrescente de mici dimensiuni localizate la nivelul pielii. Nevii constau in aglomerari de melanocite, adica celulele care produc melanina, pigmentul care da culoarea pielii.

O alunita seamana cu o pata rotunda pe piele. Alunitele pot fi bombate sau plate. Pe unele alunite pot creste fire de par.

Alunitele se pot forma pe orice parte a corpului, inclusiv pe scalp, talpile picioarelor si palmele mainilor. Dar, de multe ori, ele apar pe zone ale pielii corpului care au fost expuse la soare.

De obicei, alunitele sunt de culoare mai inchisa decat pielea. Ele pot avea culoarea maro sau negru, dar pot capata nuante de rosu, roz, albastru. Ele se pot intuneca sau decolora pe masura ce persoana inainteaza in varsta, dar si in anumite momente speciale ale vietii, cum ar fi in timpul sarcinii.

Majoritatea alunitelor sau nevi apar in primii 20-30 de ani de viata, cu toate acestea, unele pot fi prezente inca de la nastere.

Nevii melanocitari congenitali sunt prezenti de la nastere, orice alte alunite care apar dupa nastere sunt denumite nevi melanocitari. Oamenii cu pielea inchisa la culoare au, in general, mai putine alunite decat cei cu piele deschisa la culoare.

Atentie! Odata cu varsta, persoanele tind sa dezvolte keratoze seboreice. Dar acestea nu sunt alunite, ci doar pete, desi ele pot avea un aspect asemanator.

Majoritatea alunitelor sunt normale si inofensive. Dar, uneori, pot deveni maligne, canceroase. O alunita care provoaca mancarimi, care prezinta alte modificari cum ar fi cruste si sangerare, ar putea fi un semn de melanom.

Ce fel de alunite se pot forma pe corp?

Exista trei tipuri de alunite:

 • Alunite congenitale

Alunitele congenitale sunt prezente la nastere si afecteaza aproximativ 1 din 100 de nou nascuti. Acestea pot avea o forma plata si pot lua culori diferite, dar cele mai multe alunite congenitale nu devin canceroase.

 • Alunite dobandite

Alunitele dobandite sunt cele pe care le dezvolta mai tarziu, de-a lungul vietii. Cele mai multe sunt de culoare maro si apar pe fondul expunerii la soare. Ele sunt, de asemenea, rotunde, fara modificari semnificative de-a lungul timpului. Aceste tipuri de alunite se pot intuneca, de asemenea, cu varsta, dar acest fapt nu inseamna ca se transforma intr-un melanom.

 • Alunite atipice

Spre deosebire de nevi congenitali si dobanditi, alunite atipice prezinta un risc mai mare de a deveni canceroase. Spre deosebire de alunitele congenitale si dobandite, alunitele atipice prezinta dimensiuni mai mari, au margini de forma neregulata si pot avea o mare varietate de nuante.

Din ce cauza apar alunitele?

Alunitele sunt cauzate de o crestere anormala a celulelor la nivelul pielii. Cu toate acestea, cresterea anormala nu se traduce intotdeauna in cancer. In general, alunite sunt extrem de frecvente, estimandu-se o medie de 10 la 40 de alunite de persoana.

Unele alunite sunt congenitale, in timp ce altele apar in timpul copilariei si la maturitate. Expunerea la soare si alti factori care determina imbatranirea pielii pot cauza aparitia unor alunite la varste inaintate. De asemenea, bronzul la solar poate prezenta o serie de factori de risc.

Unele alunite pot deveni canceroase, dar majoritatea sunt inofensive - acesta este motivul pentru care este important sa consultati periodic un specialist si sa efectuati analize medicale conform grupei de varsta la care va incadrati.

In functie de celula de origine, exista 2 tipuri principale de cancer cutanat epidermic:

 • Melanom - una dintre cele mai agresive tumori umane si afecteaza o categorie mai tanara de populatie.
 • Carcinom - afecteaza in general persoanele aflate la varste inaintate si determina rar metastaze sau deces.

Atentie! Persoanele cu nevi multipli prezinta un risc crescut de a dezvolta melanom. Persoanele cu pielea foarte deschisa, cu ochii albastri/verzi si par roscat/blond/saten prezinta de asemenea o categorie de risc.

Semnele de anomalii si de suspiciune de aparitie a unui melanom pot fi rezumate astfel:

 • Asimetrie - cele doua jumatati ale alunitei sunt inegale.
 • Margini - alunita prezinta margini neregulate sau franjurite.
 • Culoare - alunita este de doua sau mai multe culori diferite.
 • Diametru - alunita este mai mare de 6,35 mm in diametru, adica aproximativ de marimea unei radiere creion.
 • Evolutie/bombare: alunita isi schimba marimea, forma sau culoarea, sau devine bombata deasupra restului pielii.

In plus fata de mancarime, pot aparea si ale modificari semnificative precum:

 • sangerare,
 • scurgeri,
 • cruste,
 • durere,
 • intarire.

In unele cazuri, precum cele prezentate in continuare, este posibil ca alunitele sa devina periculoase:

 • Alunite congenitale – alunite mari de la nastere. Ele pot creste riscul persoanei de a dezvolta melanom malign, un tip agresiv si potential fatal de cancer de piele.
 • Alunitele ereditare – alunitele atipice (displazice) sunt mai mari decat in mod normal si sunt de obicei ereditare. Persoanele cu alunite displazice prezinta un risc mai mare de a dezvolta melanom malign decat alte persoane.
 • Alunite multiple – persoanele cu numeroase alunite prezinta un risc mai mare de a dezvolta melanom malign.

Cand si cum pot fi tratate alunitele?

Medicii dermatologi recomanda efectuarea unui control anual al pielii. Un medic specialist examineaza alunitele existente pentru a sesiza daca exista modificari, precum si orice potential de anomalii de tip canceros.

Atentie! Daca sesizati orice modificari cu privire la piele intre controalele anuale, prezentati-va la medic.

Unele dintre modificarile care justifica un control medical includ:

 • orice alunite noi, in crestere rapida,
 • o alunita care isi schimba brusc forma sau dimensiunea,
 • alunite care provoaca mancarimi,
 • orice alunita care sangereaza singura fara leziuni sau pare infectata.

Atentie! Puteti prezenta un risc mai mare de cancer al pielii, daca aveti mai mult de 50 de alunite dobandite.

Tratamente pentru indepartarea alunitelor de pe piele

Unele alunite pot fi indepartate din anumite motive, fie sunt suparatoare datorita dimensiunii si zonei in care se afla, fie din cauza unor probleme medicale pe care le pot cauza.

Punct de vedere medical, toate tipurile atipice de alunite sunt precanceroase, dar cele mai multe dintre acestea nu se transforma de fapt in cancer. Melanomul, cel mai periculos tip de cancer de piele, se dezvolta de obicei pe pielea normala si nu o alunita preexistenta.

Atentie! O alunita nu trebuie indepartata in afara unor spatii medicale si fara asistenta unui personal medical specializat.

Un medic ar putea extirpa o alunita fie prin electrocauterizare sau “radere”, fie prin excizie chirurgicala. Un dermatolog poate alege sa indeparteze prin “radere” alunite de dimensiuni mai mici, dar poate recomanda excizia completa pentru cele mai mari sau de natura canceroasa. Uneori poate fi nevoie de doua programari pentru a elimina complet o alunita, iar in unele cazuri medicul poate apela la cusaturi in functie de dimensiunea zonei afectate care vor lasa cicatrici.

Cicatricile pot fi tratate prin tratamente cu laser si alte metode pentru a reduce pigmentarea dupa ce zona afectata s-a vindecat.

Atentie! Eliminarea tuturor alunitelor nu poate impiedica aparitia cancerului de piele.

Cum putem preveni aparitia unor probleme medicale legate de alunite?

Ingrijirea pielii si a alunitelor este importanta pentru asigurarea sanatatii persoanei. In afara de ingrijirea regulata a pielii si asigurarea hidratarii, este recomandat sa folositi produse dermato-cosmetice de protectie solara in fiecare zi (ex. Crema cu protectie solara ACM Duolys anti aging). In cazul in care ati eliminat alunite de pe piele, un factor ridicat de protectie solara poate ajuta la prevenirea intunecarii cicatricilor (ex. Crema cu protectie solara SPF 50 pentru eliminarea imperfectiunilor SVR).

Atentie! Alunitele au nevoie de protectie de cel putin SPF 30, precum restul pielii. Evitati sub orice forma arsurile solare!

Concluzie

Alunitele sau nevii reprezinta o componenta naturala a pielii. Cele mai multe alunite sunt inofensive si nu devin canceroase, dar atunci cand acest lucru se intampla, ele pot pune viata persoanei afectate in pericol, daca nu au fost descoperite la timp. De aceea, este recomandat sa examinati periodic propria piele si sa va prezentati anual la un control dermatologic. Nu uitati sa va hidratati intotdeauna pielea si sa va protejati si alunitele cu produse adecvate de protectie solara pentru a va mentine sanantatea pe o perioada cat mai indelungata.

Referinte:

Cherney, Kristeen. Rev. Debra Sullivan „What Are Skin Moles?”, Healthline, 2019, https://www.healthline.com/health/skin-moles. Accesat in 11.04.2021.

Novakovic, Alex. „Should I worry about a mole?”Medical News Today, 2017,

https://www.medicalnewstoday.com/articles/233838. Accesat in 11.04.2021.

Watson, Stephanie. Rev. Stacy Sampson. „Itchy Mole.”, Healthline, 2017

https://www.healthline.com/health/itchy-mole. Accesat in 11.04.2021.