Vesti bune pentru pacientii asigurati: de acum va puteti ridica reteta compensata sau gratuita din farmaciile Sensiblu, din orice localitate, chiar daca medicul se afla in alt judet

Categorie Sanatate

Incepand cu data de 1 aprilie 2021, orice pacient asigurat poate ridica reteta compensata sau gratuita din orice farmacie din tara care are contract cu orice casa de asigurari, fara a se mai lua in considerare casa de asigurari cu care are contract medicul prescriptor, anunta comunicatul de presa publicat pe site-ul oficial al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Noua reglementare este prevazuta in Ordonanta de Urgenta nr. 351 din 25.03.2021, privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial nr. 313 din 29.03.2021.

Singurele medicamente care sunt exceptate de la noua reglementare sunt cele aferente contractelor Cost-Volum-Rezultat. Medicamentele din aceasta categorie sunt eliberate indiferent de Casa de Asigurari de Sanatate in evidenta careia este luat asiguratul. In acest caz, conditia este ca furnizorul de medicamente sa aiba contract cu aceeasi Casa de Asigurari de Sanatate cu care are si medicul prescriptor. Potrivit normelor contractuale, sunt considerate contracte Cost-Volum-Rezultat urmatoarele:

  • contractele in care detinatorul autorizatiei de punere pe piata se angajeaza sa furnizeze, in mod gratuit, un anumit numar de unitati, pentru un anumit numar de pacienti, pe o anumita perioada de timp, cu conditia de a atinge o tinta terapeutica stabilita;
  • contractele in care detinatorul autorizatiei de punere pe piata se angajeaza sa furnizeze medicamentul inclus in lista cu un anumit pret negociat, pentru o anumita categorie de pacienti, pe o anumita perioada de timp, cu conditia de a atinge o tinta terapeutica stabilita.

Pana la intrarea in vigoare a acestei reglementari, adica pana la data de 31 martie 2021, pacientii asigurati puteau ridica reteta compensata sau gratuita doar din farmaciile aflate in contract cu aceeasi casa de asigurari ca a medicului prescriptor.

Astfel, reglementarea intrata in vigoare in data de 1 aprilie 2021 vine atat in sprijinul pacientilor asigurati, cat si in sprijinul persoanelor dragi ale acestora, care obisnuiesc sa-i ajute cu ridicarea retetei din farmacii.

Iata doar cateva situatii din care reies beneficiile concrete prevazute in Ordonanta de Urgenta nr. 351:

  • Daca medicul tau curant se afla in alta localitate fata de cea in care ai tu domiciliul, acum poti ridica, din orice localitate, reteta prescrisa de el. Acest lucru se traduce prin economie de timp, de bani (pe care i-ai fi dat pe combustibil sau pe biletul de calatorie cu un mijloc de transport in comun, fie el tren, microbuz, autocar) si, foarte important, mai ales in contextul pandemic, prin grija maxima acordata atat sanatatii si sigurantei tale, cat si sanatatii si sigurantei oamenilor din jurul tau.
  • In plus, daca si tu ajuti pe cineva apropiat, care locuieste in alt judet si merge la medicul din zona sa, acum nu mai trebuie sa te deplasezi pana in judetul respectiv, ca sa-i ridici reteta. Ii poti ridica medicamentele prescrise de la orice farmacie Sensiblu din Romania.
  • Daca iti ridici reteta sau daca ajuti pe cineva drag cu ridicarea retetei prescrise de un medic care are contract cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, acum nu mai trebuie sa mergi intr-o farmacie care are, la randul sau, contract cu Casa OPSNAJ. Incepand cu 1 aprilie 2021, poti ridica reteta din orice farmacie, chiar daca aceasta nu are contract cu Casa OPSNAJ. Astfel, economisesti timpul pe care l-ai fi investit in cautarea unei farmacii ce are contract cu aceasta institutie.

Cu alte cuvinte, acum este si mai la indemana sa-ti ridici, din orice farmacie Sensiblu din Romania, medicamentele prescrise de medic. Reteaua de farmacii Sensiblu este extinsa pe teritoriul intregii tari. Ca sa gasesti cea mai apropiata farmacie de locuinta ta, de locul tau de munca sau de alt loc pe langa care treci des, tot ce trebuie sa faci este sa introduci numele localitatii si, eventual, si adresa, precum si raza de acoperire. De asemenea, ca sa simplifici procesul de cautare si sa te asiguri ca farmacia unde doresti sa mergi functioneaza si in weekend sau are chiar program non-stop, te incurajam sa folosesti filtrele dedicate.

In orice farmacie Sensiblu ai merge, vei gasi oferte avantajoase si, foarte important, o echipa pregatita sa-ti ofere raspunsurile de care ai nevoie si sfaturi specializate.