Cum slabim sanatos?

Categorie Sanatate

O dieta care promite ca vei pierde multe kilograme intr-un timp scurt este o dieta prin care vei elimina apa si vei pierde masa musculara, nu grasime. Fara niciun castig pe termen lung. Ideal si sigur este sa slabesti lent.

In procesul de slabire trebuie sa tii cont si de cat de eficient lu¬creaza metabolismul, cat de bine transforma caloriile in energie. Daca reduci drastic numarul de calorii consumate, iti faci un de-serviciu pentru ca iti vei incetini metabolismul. O strategie buna este sa incepi prin a calcula cate calorii consumi in mod obisnuit, ca sa poti reduce numarul lor prin micsorarea portiilor. Tine soco¬teala stricta a acestora, eventual cu ajutorul unei aplicatii.

Bea mai multa apa pentru a-ti suprima senzatia de foame. Si apropo de lichide, fara bauturi alcoolice, fara sucuri! O slabire sanatoasa incepe cu reducerea sau chiar eliminarea zaharului din dieta. Uita ca exista bomboane, prajituri, gemuri sau bauturi indulcite cu zahar. Cel mult ofera-ti o astfel de recom¬pensa o data pe saptamana, intr-o cantitate rezonabila. In ceea ce priveste carbohidratii, adopta o atitudine selectiva fata de ei. Eli¬minarea lor completa din start ar fi frustranta. Alege pentru ince¬put carbohidratii cu cel mai sca¬zut indice glicemic si stabileste cat iti permiti sa mananci.

Conteaza pe proteine din surse animale (carne slaba, peste, lacta¬te) sau vegetale (nuci, fasole, soia, ciuperci), dar consuma-le adaptat varstei, sexului si nivelului de efort fizic. Grasimile bune sunt... bune. Cantitati mici de nuci, se¬minte si ulei de masline te vor ajuta sa te simti satul. Acelasi avantaj il ofera si fibrele din legu¬me, fructe si cereale integrale.

Mananca mai des, de cinci-sa¬se ori pe zi, pentru a nu ajunge sa iti fie foame. Planifica-ti portiile, asa incat sa nu mananci mai mult decat ti-ai propus. Si in niciun caz mai tarziu de ora 19.

Credeai ca nu vom aminti si de miscare? Sportul intr-o forma or¬ganizata – cum ar fi, de exemplu, mersul la sala – in prea putine cazuri este inclus in planul de slabire. Dar macar sa nu uitam de cele 30 de minute de mers pe jos in ritm alert, zilnic.

„Principalii nutrienti care trebuie limitati sunt carbohidratii, amidonul, fainoasele. Carbohidratii cresc glicemia in sange si stimuleaza secretia de insulina, principalul hormon de ingrasare al organismului.” (Mihaela Bilic, medic nutritionist).