Cum scapi de anxietate si stari depresive

Categorie Blog

SE SPUNE CA NU EXISTA OM PE PAMANT CARE SA NU EXPERIMENTEZE MACAR O DATA IN VIATA STAREA DE ANXIETATE SAU CEA DEPRESIVA. SI ASTA PENTRU CA NU E OM PE PAMANT CARE SA NU SE CONFRUNTE MACAR O DATA IN VIATA CU UN EVENIMENT NEPLACUT, O SCHIMBARE MAJORA IN VIATA, CU O TEMERE SAU O FRICA. DACA MAI ADAUGAM SI NIVELUL RIDICAT DE STRES AL VIETII MODERNE...

 

Din fericire exista si metode prin care nivelul de anxietate poate fi redus. Totul este sa constientizezi ca esti victima anxietatii si sa vrei sa te eliberezi din ghearele ei pentru a recastiga controlul asupra gandurilor tale.

 

Stapaneste-ti gandurile. Persoanele anxioase se concentreaza adesea pe cele mai negative scenarii. Pentru a combate aceste ingrijorari (adesea nejustificate sau exagerate), intreaba-te cat de realiste sunt ele. Regandindu-ti fricile iti vei antrena creierul sa fie rational si sa faca fata gandurilor anxioase.

 

Respira, respira. Respiratia profunda te ajuta sa te calmezi. Desi este posibil sa fi auzit despre

exercitii specifice de respiratie, nu trebuie sa iti faci griji ca nu te vei descurca fara indrumare.

 Cand te simti coplesit/a de ganduri si sentimente de tristete, inspira profund si expira lent. Acest lucru te va ajuta sa iti recalibrezi si recentrezi mintea.

 

Aplica regula 3-3-3. Cand simti ca toate gandurile negre se abat asupra ta si circula cu viteza luminii, ia-ti cateva minute pentru acest exercitiu: priveste in jur si numeste trei lucruri pe care le vezi. Apoi numeste trei sunete pe care le auzi. In final, misca trei parti ale corpului (brat, picior, degete, cap etc). Este un truc ce te poate ajuta sa te concentrezi pe momentul prezent, nu pe trecut si nici pe cel viitor.

 

Adopta pozitia invingatorului. Cand suntem anxiosi, ne protejam partea superioara a corpului - acolo unde se afla inima si plamanii, ghemuindu-ne. Un... antidot fizic imediat la aceasta reactie naturala este sa te ridici in picioare, sa-ti tragi umerii inapoi si sa impingi pieptul inainte. Iti va ajuta corpul sa inceapa sa simta ca si-a recapatat controlul.

 

Gaseste o preocupare si/sau un motiv sa razi. Vizioneaza o comedie, pentru ca rasul este cea

mai buna terapie pentru persoanele anxioase. Au dovedit-o si cercetarile!