Transforma esecul in succes!

FIECARE DINTRE NOI NE-AM CONFRUNTAT CANDVA CU OBSTACOLE IN CALEA OBIECTIVELOR PE CARE NI LE-AM PROPUS. DEPASIREA OBSTACOLELOR TE AJUTA SA FII MAI PUTERNIC, SA TE REINVENTEZI, IN TIMP CE TEAMA CONTINUA DE ESEC TE TINE ANCORAT IN TRECUT SI TE IMPIEDICA SA EVOLUEZI.

 

Ce e de facut in astfel de situatii? Vei profita de oportunitate ca sa progresezi sau te lasi coplesit de tristete, fara sa mai lupti? Iata cateva moduri prin care poti transforma problemele in succes:

 

1. Invatare din esec. Sa treci printr-o experienta negativa in plan profesional sau personal e inevitabil si te poate afecta intr-o asemenea masura incat sa te simti efectiv descurajat si neputincios. Modul de a actiona in astfel de situatii iti contureaza viitorul mai departe. Analizeaza ce ai gresit si ce poti face diferit. Invata si din greselile altora, nu este nevoie sa le repeti si tu. Este vorba de determinare, ambitie, perseverenta si motivatie.

 

2. Identificare puncte forte. Daca reusesti sa fii obiectiv, vei constata ca esti o persoana complexa, cu calitati si puncte slabe. Cunoasterea slabiciunilor iti ofera posibilitatea sa te concentrezi asupra lor, sa le imbunatatesti, iar punctele forte este important sa le valorifici.

 

3. Axare pe oportunitati. De multe ori corelam esecul cu sentimental de neputinta, neimplinire, ceea ce ne compromite sansa de a avea succes. Atunci cand te axezi doar pe partile negative ale unei situatii, poti rata oportunitatile. Incearca sa observi si partile bune ale problemei, ce anume poti imbunatati sau ce beneficii noi apar in urma acelei situatii. Oportunitatile exista peste tot, trebuie doar sa le observi.

 

4. Inovare si reinventare. Oamenii sunt mai fericiti atunci cand creeaza, indiferent daca fac acest lucru pentru a rezolva probleme sau pentru a progresa. Inovarea inseamna a face lucruri noi, iar provocarea consta nu atat prin dezvoltarea de idei noi, ci prin renuntarea la cele vechi. Fara creativitate nu ar exista progres si am repeta tot timpul aceleasi modele. Daca continui sa mergi in directia gresita fara sa schimbi nimic, cu siguranta ca succesul nu este destinatia la care urmeaza sa ajungi.

 

5. Detasare de trecut. Una dintre piedicile frecvente in calea succesului este sa ramai ancorat in umbrele trecutului. Viata reprezinta un cumul de lectii, iar experientele sunt diferite. Este important sa stii sa transformi greselile intr-un punct de plecare pentru un viitor mai bun.

Editura Amaltea recomanda cartea: