Artrita reumatoida  si factorii de risc

Categorie Sanatate

O TREIME DIN POPULATIA ADULTA A EUROPEI SUFERA DE BOLI REUMATICE. ACESTEA SUNT DE DEPARTE CELE MAI FRECVENTE AFECTIUNI CRONICE DE PE BATRANUL CONTINENT. EVIDENT, ARTRITA REUMATOIDA ESTE IN TOPUL ACESTOR BOLI, IAR CAND VINE VORBA DESPRE ROMANI, PESTE 200.000 SUFERA DE ARTRITA.

Daca am aduna toti romanii bolnavi de artrita la un loc am umple un oras cu ei. Pe acestia ii stim ca sunt diagnosticati, dar cati mai sunt pe langa nediagnosticati...

 

Jumatate din populatia tarii se plange de dureri musculo-scheletice, iar 20% din consultatiile din medicina primara sunt destinate afectiunilor osteo-articulare.

,,Cu o frecventa de aproximativ 1% din populatia generala, artrita reumatoida (AR) constituie o problema majora nu numai

medicala, dar si sociala. Netratata sau tratata necorespunzator are, de obicei, o evolutie severa si progresiv agravanta, generand durere si inflamatie articulara, distructii osteocartilaginoase definitive si handicap functional semnificativ”, a declarat conf. univ. dr. Catalin Codreanu, de la Centrul de Boli Reumatismale Ion Stoia din Bucuresti.

 

Daca nu este recunoscuta si tratata la timp, artrita conduce la modificari ireversibile, chiar o distrugere completa a articulatiilor, deformari care produc un handicap major. ,,Peste 50% din pacienti isi inceteaza activitatea profesionala in primii 5 ani de boala, iar la 10% din cazuri apare o invaliditate grava in primii doi ani de evolutie. Aparitia unor leziuni viscerale este responsabila de o scurtare a duratei medii de viata cu cinci pana la zece ani. Din acest motiv, diagnosticul de artrita reumatoida trebuie confirmat intr-un stadiu cat mai precoce, iar tratamentul modificator de boala trebuie inceput imediat dupa precizarea diagnosticului”, a afirmat conf. dr. Catalin Codreanu, medic reumatolog.

 

Cine este mai predispus la artrita reumatoida?

Artrita reumatoida este o boala autoimuna, care afecteaza mult

mai des femeile. Medicii spun ca frecventa este de trei la unu, adica trei cazuri de artrita la femei versus un caz la barbati. Sexul insa nu este singurul factor de risc. Timpul nu iarta pe nimeni, iar varsta cu cat e mai inaintata cu atat creste riscul. Cele mai multe cazuri de artrita reumatoida au fost raportate dupa 55 de ani; dar asta nu inseamna ca tinerii sau copiii nu fac boala. Mostenirea genetica joaca si ea un rol, prin urmare daca ai in familie rude cu acesta boala, ai si tu un risc mai mare sa faci artrita comparativ cu cei care nu au din neam in neam asa ceva.

 

Obezitatea aduce cu sine si riscul de a dezvolta artrita, din cauza nivelului mai mare de leptina, un hormon implicat in raspunsul imun inflamator. Obiceiurile nesanatoase precum fumatul, predispun la artrita. Potrivit unor studii, la fiecare zece pachete de tigari fumate pe an riscul de a face boala creste cu 25%. Persoanele care lucreaza in constructii si se expun la silicati si azbest au si ele un risc mai ridicat.

 

Boala care duce la handicap locomotor

Dupa accidentele de circulatie, artrita se claseaza pe locul doi la capitolul dizabilitati, fiind principala boala care duce la handicap locomotor. 10% din populatie prezinta din aceasta cauza un grad de handicap motor, conform datelor furnizate de OMS.

 

,,Cele mai mari cheltuieli sunt generate de deficitul functional,

de pierderea capacitatii de munca. Daca vrem sa reducem costurile trebuie neaparat sa reducem deficitul functional si din fericire tot medicina, progresul medical, ne-a oferit solutia prin diagnosticarea precoce si aplicarea corecta si la timp a terapiilor disponibile.

 

In Uniunea Europeana, un sfert din totalul costurilor care sunt produse de orice fel de boala sunt produse de bolile reumatice”, a spus conf. dr. Catalin Codreanu. Bolile reumatismale au un impact socio-economic major, avand costuri sociale semnificative. Cu cat boala apare mai devreme, cu atat creste probabilitatea de a dezvolta complicatii severe, invalidante, la pacientii afectati. „Pierderea medie prin incapacitate de munca este de aproximativ 30 000 € / an, chiar un medicament costisitor va produce o economie societatii, daca este capabil sa metina capacitatea de munca a pacientului”, a precizat prof. univ. dr. Ruxandra Ionescu, medic reumatolog.

In Marea Britanie, aceasta boala genereaza anual peste noua milioane de vizite la medicul de familie, ceea ce reprezinta pierderi in productie de 833 de milioane de lire. Impactul financiar pe care aceasta boala l-a avut asupra economiei britanice in anul 2000 a fost de 5.5 miliarde de lire. Nu doar englezii au facut calcule, ci si expertii americani.

In SUA artrita provoaca cele mai mari pierderi economice, comparative cu oricare alta boala. In cifre se traduce prin pierderi de 128 miliarde de dolari anual.

 

Boala are impact negativ asupra sperantei medii de viata, ce

scade cu trei pana la sapte ani. Se estimeaza ca, in tarile dezvoltate, la cinci ani de la diagnostic, 40% dintre pacientii cu artrita reumatoida nu mai sunt capabili sa lucreze cu norma intreaga, iar la zece ani de la diagnosticare reusesc sa mai lucreze doar 50% din norma de lucru. Dupa zece ani de la momentul diagnosticului, mai putin de 50% dintre persoanele cu aceasta boala isi mai pot continua activitatile zilnice obisnuite, motiv pentru care trebuie sa invete sa fie active, sa nu ramana impasibile si sa ia atitudine in fata bolii.

 

Durerile, cea mai presanta problema

Pentru bolnavul cu artrita, durerea devine a doua haina, il insoteste la orice miscare; chiar si simplul gest al tinerii unui stilou intre degete poate fi un chin.

Durerea este cea mai presanta problema a pacientului cu artrita, iar impactul diagnosticului il poate predispune la depresie. Zilele sale se impart in zile cu si fara durere. ,,Principalele probleme ale unui pacient cu artrita sunt oboseala, durerea si teama ca in viitor ele se vor accentua”, a marturisit Rozalina Lapadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune. Cu ce se confrunta persoana care are artrita, povesteste si Ovidiu Constantinescu, un pacient cu aceasta afectiune: ,,Durerile sunt crancene, dureaza zile, luni intregi. Nu stii cand incep si cand se termina. Sar de la o incheietura la alta”.

 

Persoanele cu aceasta boala se mai plang de diminuarea drastica a mobilitatii, mai pe romaneste nu pot sa tina lucrurile in mana, nu mai au putere sa stranga si sa desfaca obiectele, ajungand chiar nici lucruri ,,marunte” si banale sa nu le mai poata face. Artrita reumatoida precoce tinde sa afecteze mai intai articulatiile mai mici de la degetele mainilor si picioarelor, dar pe masura ce boala avanseaza, simptomele apar si la incheieturi, genunchi, glezne, coate, solduri si umeri. Nu sunt de ignorat nici celelalte simptome precum ameteala, oboseala, scaderea puterii de concentrare. Ce legatura au acestea cu artrita? Ei bine, s-a descoperit ca 30% dintre pacientii cu artrita sufera de anemie, cea care este vinovata de starile frecvente de oboseala. Medicii spun ca dupa durerea cauzata de afectarea articulatiilor, oboseala este cea mai frecventa problem de care se plang pacientii cu artrita reumatoida.