Colagenul si beneficiile lui

Categorie Sanatate

Colagenul si beneficiile lui

 

 

Colagenul, adezivul natural al corpului omenesc, se găsește atât la nivelul pielii, cât și al oaselor și articulațiilor.  După vârsta de 25-30 ani producția de colagen din organism scade, așadar la bătrânețe ajungem să ne confruntăm cu deficit care duce la degradarea tendoanelor, a cartilajelor, oaselor, mușchilor și pielii. Colagenul este o proteină dură și fibroasă care se găsește în toate țesuturile conjunctive, dar nu numai.

 

O treime din numărul total al proteinelor prezente în corp îl reprezintă colagenul, care răspunde de reținerea apei în tegumente și țesuturi și de regenerarea celulară.

 

Colagenul este alcătuit din mai mulți aminoacizi: prolina, arginina, hidroxiprolina și glicina. Sunt 28 de tipuri de colagen, dar cele mai comune sunt tipurile I, II, III, IV. Primul tip este secretat de piele, tendoane și oase și este cel mai flexibil dintre toate. Tipul II este întâlnit în cartilaje, tipul III se regăsește în piele și vase de sânge, iar tipul IV se regăsește în țesuturile membranoase.

 

Pielea este cartea noastră de vizită în lume, deci e important să fie sănătoasă, viguroasă, elastică. Cu ajutorul colagenului, pielea devine mai fermă, mai hidratată. Durerile și inflamațiile instalate la nivel articular pot fi combătute cu ajutorul colagenului. Cei care suferă de artrită reumatoidă, artroză, osteoporoză, gută sau osteoartrită pot apela la acest lipici natural pentru a-și reduce durerile și rigiditatea ligamentelor, tendoanelor, articulațiilor. Colagenul are un rol important și în refacerea cartilajelor. El crește gradul de lubrifiere, reducând fricțiunea dintre cartilajele articulare și alte țesuturi articulare.

 

Oase, dinți, unghii, păr, toate devine mai rezistente datorită colagenului. Și nu doar atât, anumite sisteme precum cel pulmonar, cel gastrointestinal sau muscular beneficiază din plin de pe urma adezivului. Colagenul ajută la elasticitatea țesuturilor din plămâni și la buna funcționare a acestora, previne deshidratarea și dă o mână de ajutor în reglarea secrețiilor gastrice, tonifiază și hidratează ochii. Contribuie la recuperarea mușchilor după efort fizic și se pare că ar putea crește masa musculară. Colagenul stimulează cicatrizarea și vindecarea rănilor, iar prezența sa în vasele de sânge este de bun augur, fiindcă le fortifică și le repară, având grijă să le mențină elastice.