Psoriazisul nu se transmite, dar discrimineaza!

Categorie Sanatate

Psoriazisul este o boala de piele, care nu se transmite de la o persoana la alta, dar odata ce dereglarea s-a instalat la nivel cutanat, rata de producere si eliminare a celulelor pielii se va produce rapid la persoana respectiva. Nu arata deloc bine pielea, de aici si ,,rusinea sociala” pe care o au peste 43% dintre bolnavi. Cei din jur se feresc de persoanele cu psoriazis din instinct, cei mai multi nestiind ca boala nu se ia.

Peste 4% din populatia Romaniei sufera de psoriazis. Varsta medie de debut este situata in intervalul 15-30 de ani, insa psoriazisul poate sa apara la orice varsta, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute, insa se vorbeste tot mai mult despre legaturile cu sistemul imunitar, de predispozitia genetica de a dezvolta aceasta afectiune, dar si de stresul mental si emotional, un factor important care determina exacerbarea bolii.

Psoriazisul este mai mult decat o boala de piele, pentru ca are implicatii severe la nivel psihosocial, profesional si economic. Este o afectiune complexa, cu multe boli asociate, inclusiv cu tentative de suicid. Cel putin o treime dintre bolnavi au avut un gand suicidal intr-un anumit moment. Mai mult, 60% dintre pacienti sufera de episoade depresive. Nu degeaba Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a decretat psoriazisul drept a cincea cea mai importanta boala cronica netransmisibila, alaturi de patologii precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii.

„Psoriazisul este o afectiune care trece de bariera tegumentului si are multe comorbiditati. Astfel, un pacient cu psoriazis vulgar risca sa aiba o gravitate  a bolii asociate de cateva ori mai mare decat un pacient fara aceasta afectiune. De aceea, in tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, avand medicul dermatolog drept pilon central”,  a declarat dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societatii Romane de Dermatologie. Psoriazisul este de mai multe tipuri: vulgar, psoriazis inversat, psoriazis pustulos, psoriazis pustular, psoriazis gutat, psoriazis eritrodermic, psoriazis artropatic, etc. Dar se pare ca din ce in ce mai multi oameni dezvolta psoriazisul vulgar, care revine ciclic la intervale scurte de timp.

Ce simptome are psoriazisul?

Printre cele mai comune simptome se numara: leziuni rosii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme si dimensiuni variate, bine delimitate; scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaseaza cu usurinta; piele uscata, uneori poate crapa si sangera; senzatie de mancarime, iritatie sau arsura. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombara a spatelui. In anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde si la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporala.

Este contagios?

 Desi psoriazisul nu este o boala contagioasa, 50% dintre pacienti se confrunta cu discriminarea la locul de munca. Pentru ca este considerata in mod gresit o boala transmisibila, oamenii cu psoriazis ajung sa resimta rusine, furie, ingrijorare. Sunt discriminai si stigmatizati din cauza leziunilor aparute pe piele, ceea ce este nedrept.