Tratament stomatologic in perioada sarcinii?

Categorie Ingrijire copii

Tratament  stomatologic in perioada  sarcinii?

IN TIMPUL SARCINII ATENTIA  ACORDATA SANATATII ESTE O PRIORITATE! DIN CAUZA SCHIMBARILOR HORMONALE, FEMEILE INSARCINATE SUNT PREDISPUSE APARITIEI AFECTIUNILOR DENTARE SI GINGIVALE CARE NETRATATE LA TIMP POT AFECTA INTREGUL ORGANISM SI, IMPLICIT, FATUL.

Este foarte important ca in aceasta perioada sa avem grija de sanatatea cavitatii bucale si sa nu neglijam regulile de igiena orala.

Tratamentele stomatologice in timpul sarcinii se realizeaza in functie de gravitate si complexitate, dar si in functie de trimestrul in care se afla sarcina. Orice femeie insarcinata poate merge la medicul stomatolog pentru a-si rezolva problemele dentare, insa este necesar ca aceasta sa precizeze faptul ca este insarcinata. Este prioritar ca medicul sa stie acest lucru deoarece trebuie sa ia sarcina in considerare atunci cand recomanda tratamente ori medicamente potrivite afectiunii in cauza.

Gingivita de sarcina este cea mai des intalnita afectiune la nivelul cavitatii orale. Aceasta poate avea o evolutie agresiva, iar primul semn pe care femeile il pot recunoaste este modificarea culorii gingiilor, intr-un rosu aprins, zmeuriu, pot aparea si sangerari in timpul periajului dentar sau chiar in timpul celor mai mici atingeri. Atunci cand vorbim despre aparitia unei infectii, pacienta poate prezenta durere si mobilitate tranzitorie a dintilor, aceasta din urma va disparea odata cu finalul sarcinii.

Atunci cand femeile insarcinate se confrunta cu astfel de probleme, este necesar sa urmeze o igiena orala corespunzatoare si sa utilizeze si mijloacele adjuvante periajului dentar, de exemplu: ata dentara, apa de gura si chiar dusul bucal.

In astfel de situatii este bine ca vizitele la medicul stomatolog sa nu fie neglijate. Este recomandat ca viitoarele mamici sa nu amane controalele periodice, sa tina cont de regulile igienei orale si sa aiba o dieta cat mai echilibrata si sanatoasa. Este ideal ca inaintea planificarii unei sarcini sa fie rezolvate toate problemele si afectiunile dentare, tocmai pentru a scadea riscurile aparitiei complicatiilor si a necesitatii tratamentelor stomatologice complexe. In timpul sarcinii, perioada cea mai indicata pentru tratamentele realizate de medicul stomatolog este trimestrul al II-lea, tocmai pentru a proteja atat mama, cat si fatul

 

Dr. Andra Calin

Medic stomatolog Specialist parodontolog,

Clinicile dentare Dr. Leahu