Anexita

Categorie Sanatate

Anexita –  de ce apare?

 

BOALA INFLAMATORIE PELVIANA SAU ANEXITA, CUM ESTE CUNOSCUTA IN LIMBAJ POPULAR, ESTE FRECVENT INTALNITA IN RANDUL FEMEILOR. O FEMEIE DIN  CINCI EXPERIMENTEAZA PE PROPRIA-I PIELE O INFECTIE LA NIVELUL ORGANELOR DE REPRODUCERE.

Aceasta boala trebuie tratata cu maxima seriozitate intrucat poate duce la infectii repetate, dureri pelvine cronice, infertilitate sau sarcini extrauterine. Boala inflamatorie pelvina poate afecta colul uterin, uterul, trompele uterine si ovarele, prin urmare e important sa se cunoasca factorii de risc si cauzele bolii pentru a putea fi prevenita.

Principalele vinovate de producerea bolii sunt microorganismele care urca de la nivelul vaginului si colului uterin la endometru, trompele uterine si peritoneu. Daca aveti mai multi parteneri sexuali sau partenerul va este infidel, daca practicati sex neprotejat, aveti risc suplimentar de a va alege cu o infectie. Bolile cu transmitere sexuala, Chlamydia si gonoreea, sunt pe lista neagra.

Daca ati mai suferit de anexita sau de o infectie cu transmitere sexuala, sunteti mai predispusa la imbolnavire. Specialistii sustin ca anexita are o prevalenta mai  mare la femeile cu varste sub 35 de ani care nu folosesc metode contraceptive de bariera, fiind mai rar intalnita la fete inainte de-a avea menarha, la femeile aflate la menopauza si la gravide.

Durerea surda instalata la nivelul abdomenului inferior este cheia, iar daca aceasta este insotita de scurgeri vaginale cu un miros neplacut, e un semn clar ca femeia trebuie sa se prezinte la medic. Pot aparea sangerari uterine anormale, in timpul sau dupa actul sexual sau intre ciclurile menstruale si avand in vedere ca la mijloc este o infectie poate fi prezenta si febra si chiar frisoanele. Boala inflamatorie pelviana debuteaza la nivelul colului uterin sau al uterului. Poate afecta trompele uterine, iar in cazuri grave si ovarele. Mai pot aparea jena si chiar durere la urinare, senzatie de greata si varsaturi. Medicii ginecologi atrag atentia ca in cazurile usoare simptomele pot lipsi ori trece neobservate sau pot fi neglijate, ducand la diagnosticarea tarzie.

Cervicita si salpingita sunt doua aspecte care-i intereseaza in mod special pe medicii ginecologi. La un consult medical, colul uterin apare rosu si sangereaza usor. Medicul poate observa o secretie mucopurulenta, de obicei de culoare galben verzui, ce se vede iesind din canalul endocervical. Salpingita acuta este imortant de depistat, intrucat poate duce la alte complicatii.

Anexita poate fi prevenita, iar daca te-ai imbolnavit, ea se trateaza. La primele semne ale bolii mergi la medic!