Anxietatea, dincolo de normalitate

Categorie Blog

vichy mineral 89

CINE NU A TRECUT MĂCAR O DATĂ ÎN VIAȚĂ PRINTR-O STARE DE NELINIȘTE, DE TEAMĂ, DE AȘTEPTARE ÎNCORDATĂ, CARE S-A LĂSAT CU PALPITAȚII, NOD ÎN GÂT, NERVI, SENZAȚIE DE SUFOCARE? ESTE VORBA DESPRE ANXIETATE.

Ea este o emoție firească întâlnită în anumite situații, dar care se poate transforma într-o problemă de sănătate mentală.

Un anumit grad de anxietate poate avea un rol adaptativ, poate ajuta persoana să se pregătească pentru ce o să urmeze și să fie precaută în situații cu potential periculos, deci este bun. Dincolo însă de acel prag, anxietatea poate determina disfuncții și disconfort fizic și psihic. Prevalența tulburărilor anxioase la nivel mondial de-a lungul vieții este de aproximativ 30%. Aceste tulburări sunt mai frecvente decât oricare altele de natură psihică, dar cu toate acestea ele rămân adesea nediagnosticate și netratate.

Cauzele nu sunt prea bine cunoscute, dar experții vorbesc mult despre factori fizici și psihici implicați în apariția acestor tulburări. Sunt însă și personae care au de-a face cu anxietate fără să prezinte vreun trigger identificabil. Unele momente din viață cum ar fi decesul sau boala gravă ori îndelungată a unei persoane dragi, divorțul sau separarea, o violență de tip viol, bătaie sau tâlhărie, chiar și ameninţări legate de integritatea fizică sau morală, şantaj emoțional, hărțuiri îndelungate pot declanșa anxietate.

Burnout-ul, stresul legat de interacţiunile din cadrul familiei, de la serviciu sau din societate, oboseala sau surmenajul pot fi factori declanșatori, deci atenție la viața neliniștită! Și în caz că nu știai, există anumite tulburări somatice care pot determina anxietate precum: hipertiroidismul, astmul bronșic, insuficiența cardiacă, aritmiile, feocromocitomul, BPOC-ul, diabetul, sindromul de colon iritabil. Drogurile, alcoolul, unele medicamente anxiolitice pot da și ele stări anxioase. Poate debuta brusc, ca în atacurile de panică, sau gradat pe parcursul mai multor minute, ore sau chiar zile. Ca intensitate, anxietatea poate varia de la senzații și simptome abia perceptibile la panică totală și somatizări supărătoare. Stările de anxietate diferă de la o persoană la alta și pot crea un disconfort atât de mare încât să vină la pachet și cu depresie. Doar medicul psihiatru poate decide dacă este necesară prescrierea unui tratament medicamentos pentru a reduce simptomele anxietății sau este indicată psihoterapia cognitiv- comportamentală.