Riscurile carentei de vitamina B1

Categorie Sanatate

CINE S-A GANDIT CA RESPONSABILA DE BUNA DISPOZITIE AR PUTEA FI O VITAMINA? VITAMINA B1 (TIAMINA) NE AJUTA SA FIM VESELI, PRIN URMARE ESTE IMPORTANT CA ORGANISMUL NOSTRU SA STEA CAT MAI BINE LA ACEST CAPITOL.

Tiamina este indispensabila organismului fiindca il ajuta sa foloseasca in mod corespunzator carbohidratii. De asemenea, actioneaza asupra sistemului nervos, imbunatatind abilitatile de invatare. Se stie de rolul benefic pe care il joaca tiamina in mentinerea unei atitudini mentale pozitive; de faptul ca poate creste energia si combate stresul. Vitamina B1 contribuie la prevenirea pierderii de memorie, fiind recomandata si in boala Alzheimer.

Are un rol important si asupra digestiei, de aceea este indicate in anumite probleme digestive, cum ar fi: colita ulceroasa, diaree continua, inclusiv atunci cand apetitul alimentar este scazut. Actioneaza si la nivelul muschilor si al inimii.

Tiamina se recomanda atunci cand o persoana sufera de afectiuni care i-ar putea scadea nivelurile de vitamina B1 (sindroame de deficienta de tiamina, inflamatia nervilor). Aceasta vitamina este adesea utilizata in combinatie cu alte vitamine B, deci se gaseste si in multe produse complexe de vitamine B.

Deficitul de vitamina B1 produce o serie de manifestari de la cele simple cum ar fi scaderea concentratiei, furnicaturi in membrele inferioare si superioare, sensibilitate musculara, lipsa poftei de mancare, iritabilitate, pana la cele complexe de genul celor neurologice (confuzie, neuropatie periferica, encefalopatia Wernicke), tulburari de memorie, tulburari cognitive, insuficienta cardiaca. Cand organismul nu are tiamina in cantitate suficienta poate semnala acest lucru prin dureri gastrice, anorexie, scadere ponderala, senzatie de oboseala imediat dupa trezirea de dimineata, depresie, hipotensiune si chiar pareze.

Tiamina stimuleaza sistemul imunitar, motiv pentru care este utilizata in prevenirea diverselor afectiuni de la cele simple pana la cele grave. De exemplu, este folosita pentru prevenirea cancerului de col uterin si progresia bolii renale la pacientii cu diabet zaharat tip 2, dar si pentru a tine la distanta boli de inima sau probleme de vedere.