Autismul - zece semne importante pentru parinti

Categorie Sanatate

UN COPIL DIN 160 SUFERA DE AUTISM LA NIVEL MONDIAL, POTRIVIT ORGANIZATIEI MONDIALE A SANATATII (OMS).

In Romania nu exista date certe privind numarul persoanelor cu autism. Se estimeaza doar ca ar trai peste 30.000 de romani cu autism in Romania. Un lucru este sigur ca autismul este considerat una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei.

Anual sunt diagnosticati in Romania in jur de 3000 de copii cu tulburari de spectru autist, pe scurt TSA. O astfel de tulburare neurobiologica dureaza toata viata si presupune dificultati in comunicarea si relationarea sociala, care ii afecteaza pe cei care sufera de ea in forme si grade diferite. Persoanele cu autism pot trai independent sau partial independent, din acest motiv de cele mai multe ori au nevoie de suportul celorlalti pe tot parcursul vietii lor.

Este o tulburare care afecteaza copilul, inca de la inceput, deficientele fiind evidente pana in jurul varstei 3 ani, de aceea este important ca diagnosticul sa fie stabilit cat mai devreme. Insa una dintre problemele cu care se confrunta copiii cu TSA o reprezinta diagnosticarea cu intarziere a acestora. Autismul actioneaza asupra mai multor paliere de dezvoltare: de la cel cognitiv, comportamental, pana la cel legat de motricitate, dar pentru ca in esenta este o tulburare de comportament, diagnosticul se pune in urma analizarii comportamentului copilului de catre un medic psihiatru pediatru. Rolul parintilor este insa esential, fiindca ei sunt primii care pot observa ce se intampla cu copilul lor, iar daca vad ca este ceva in neregula  trebuie sa discute cat mai rapid cu un medic.

Daca esti parinte si banuiesti ca cel mic are probleme legate de comportament, poti lua legatura cu un specialist. Medicii psihiatri pediatrii, psihologii clinicieni specializati in terapia ABA se ocupa de copiii cu TSA.

Vestea buna este ca exista terapii in cazul TSA, dar sunt extrem de costisitoare. In prezent, in tara noastra doar 8% dintre cei afectati beneficiaza de terapii gratuite, povara ingrijirii si recuperarii celor cu autism cazand exclusive pe umerii familiilor acestora.

Carmen Hotar, psiholog clinician si coordonator de programe de terapie ABA, sustine ca sunt 10 semne care ar trebui sa-I atentioneze pe parintii copiilor in varsta de doi ani:

  • ·         micutul nu raspunde cand este strigat pe nume;
  • ·         nu reactioneaza la zambetul persoanelor din jur;
  • ·         nu comunica verbal si nonverbal (nici cu ajutorul gesturilor);
  • ·         sta retras;
  • ·         prezinta probleme de alimentatie si somn;
  • ·         nu imita copiii si persoanele din jur;
  • ·         nu reuseste sa mentina contactul vizual;
  • ·         are jocuri repetitive (nu se joaca adecvat cu jucariile);
  • ·         merge pe varfuri, flutura mainile, se invarte, sare;
  • ·         nu raspunde solicitarilor adultului decat atunci cand ,,vrea”.