Alergiile la copii

Categorie Ingrijire copii

Alergiile la copii

UNA DIN DOUA PERSOANE VA SUFERI LA UN MOMENT DAT DE O BOALA ALERGICA: RINITA, RINOCONJUNCTIVITA, DERMATITA ATOPICA, ASTM BRONSIC, URTICARIE SAU ALERGII ALIMENTARE.

La nivel global, exista peste 300 milioane de pacienti cu astm si peste 400 milioane de pacienti cu rinita alergica. In cazul copiilor si tinerilor adulti, prevalenta alergiilor ajunge pana la 8%. Iata cateva lucruri pe care ar fi bine sa le stii despre astmul alergic si rinita alergica a copilului.

• Astmul alergic

O forma de alergie respiratorie care afecteaza tot mai des copiii este astmul, o boala ereditara care incepe sa se manifeste brusc, fie cu ocazia unei viroze, fie cu ocazia expunerii la alergeni aerosolizati, cum ar fi polenul.

Conform unor studii, 51% din parinti percep astmul copiilor ca fiind o boala usoara, 40% considera ca este moderata si doar 9% percep aceasta boala alergica ca fiind severa, potrivit unui studiu GAPP realizat la nivel global, in urma cu cativa ani. Insa medicii atrag atentia asupra faptului ca parintii care au copii alergici trebuie sa acorde o atentie deosebita simptomelor copiilor si sa nu le neglijeze.

O tuse iritativa, care apare mai ales in timpul noptii, care este constanta, insotita de senzatie de constrictie si de apasare toracica, de rinita si secretii nazale apoase, de stranut, ar trebui sa-I determine pe parinti sa-si duca copiii la medic.

• Rinita alergica

 O problema globala de sanatate a devenit si rinita alergica, avand in vedere ca in unele tari, prevalenta trece de 50% la unele grupe de varsta.

In ceea ce-i priveste pe cei mici, rinita le afecteaza calitatea somnului in 40% din cazuri, activitatile sportive in 33% din cazuri, iar joaca alaturi de prieteni in 29% din cazuri. Mai mult, 26% din copiii cu rinita au performante scolare diminuate din cauza bolii. Parintii trebuie sa stie ca exista o legatura clara intre rinita alergica si astmul bronsic, prin urmare nu trebuie ignorata. In jur de 80% din pacientii astmatici au de-a face si cu rinita alergica.

Riscul unui copil de a dezvolta o boala alergica e de circa 10-15%, asta in cazul in care niciunul dintre parinti nu este alergic. Daca unul dintre parinti este alergic, riscul copilului creste la 30%, iar daca ambii parinti sufera de boli alergice, cel mic poate dezvolta o alergie in proportie de 80%.

Alaptarea exclusiva la san in primele sase luni de viata poate preveni reactiile alergice la copii.

Referitor la diversificarea alimentatiei, recomandarea specialistilor alergologi este ca alimentele inalt alergene sa fie introduce lent in alimentatia copiilor. Cele opt alimente inalt alergene sunt: proteina din laptele de vaca, graul, pestele, arahidele, alunele, soia, oul si fructele de mare.