Pastila de a doua zi - cand se administreaza, cum actioneaza, de cate ori o poti lua, efecte adverse

Categorie Sanatate

In jurul pastilei de a doua zi s-au creat multe mituri, idei preconcepute. Daca in prezent nu iti doresti o sarcina, stii de existenta pastilei de a doua zi, insa ai in minte o multime de temeri, nu vrei un ciclu menstrual dereglat de aici inainte, iti doresti ca la un moment dat sa ai copii, inseamna ca iti pui o serie de intrebari despre aceasta metoda contraceptiva de urgenta. Cel mai important este sa detii informatia, sa cunosti detaliile, pentru ca asa iti va fi foarte usor sa iei decizia potrivita. 

Pastila de a doua zi este sigura, eficienta (daca este luata la timp), nu afecteaza fertilitatea, iar majoritatea femeilor nu prezinta absolut niciun simptom secundar. Vrei sa afli mai multe? Parcurge materialul pe care ti l-am pregatit. 

Ce este pastila de a doua zi?

Pastila de a doua zi este o metoda contraceptiva de urgenta, folosita pentru a preveni o sarcina care ar putea aparea in urma unui act sexual neprotejat sau cand metoda de contraceptie folosita in mod obisnuit a esuat (prezervativul s-a rupt, s-a uitat administrarea pilulei anticonceptionale s.a.).

Pastila de a doua zi se foloseste doar in cazuri de urgenta, cand are loc un contact sexual neprotejat si nu este destinata utilizarii in mod regulat, ca o metoda contraceptiva uzuala.

Orice femeie poate lua in siguranta pastila de a doua zi, acest medicament nu are niciun risc pentru sanatate.

Nota: Pastila de a doua zi trebuie luata in termen de cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, dar cu cat este administrata mai repede, cu atat are o eficacitate mai mare.

De stiut: Pastila de a doua zi se mai numeste si pilula de urgenta si poate fi achizitionata fara reteta din oricare dintre farmaciile Sensiblu. Cere sfatul farmacistului.

Cand se ia pastila de a doua zi?

Denumirea de pastila de a doua zi, te poate duce cu gandul ca aceasta trebuie luata urmatoarea zi dupa ce a avut loc contactul sexual neprotejat. Nu! Administrarea ei nu trebuie amanata. Cu cat este luata mai repede, cu atat are o eficienta mai mare.

Pastila de a doua zi se administreaza dupa ce a avut loc contactul sexual neprotejat si este important sa fie luata cat mai repede, de preferat in primele 12 pana la 24 de ore. Ea poate fi administrata si la 48 de ore, dar nu mai tarziu 72 de ore (trei zile).

Nota: Daca au trecut 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, eficienta pastilei de a doua zi se reduce drastic:

 • administrare in primele 24 de ore > 95% sanse de prevenire a sarcinii
 • administrare intre 24 si 48 de ore > 85% sanse de prevenire a sarcinii
 • administrare intre 48 si 72 de ore > 58% sanse de prevenire a sarcinii
 • administrare dupa 72 de ore > efect redus

De stiut: Exista si pastila de a cincea zi. Prin urmare, daca cele 48 de ore recomandate au trecut si nu ai luat pilula de a doua zi, mai ai o sansa sa previi sarcina nedorita. Este vorba de un alt tip de contraceptiv de urgenta, care are ca termen de administrare primele 5 zile dupa raportul sexual neprotejat. Aceasta pastila de a cincea zi se elibereaza DOAR pe baza de prescriptie medicala. Prin urmare, va trebui prima data sa suni pentru o programare la medicul ginecolog.

De retinut: Contraceptia de urgenta are ca obiectiv prevenirea sarcinii care poate aparea in urma unui act sexual neprotejat, iar metodele pot fi:

 • pastila de a doua zi - este o pastila contraceptiva de urgenta pe baza de levonorgestrel; se ia cat mai repede si nu mai tarziu de 72 de ore (trei zile); se gaseste in farmaciile Sensiblu si nu este nevoie de prescriptie medicala;
 • pastila de a cincea zi - este o pastila contraceptiva de urgenta pe baza de ulipristal acetat; trebuie luata cat mai repede, dar nu mai tarziu de cinci zile; se gaseste in farmaciile Sensiblu si este nevoie de reteta de la medic pentru a putea fi cumparata;

Cum actioneaza pastila de a doua zi?

Odata inceputa ovulatia femeii, un ovul este eliminat din ovare si porneste spre uter prin trompele uterine. Daca are loc contactul sexual neprotejat in apropierea perioadei de ovulatie, spermatozoizii continuti de sperma iau drumul spre vagin, uter si apoi ajung in trompa uterina, unde intalnesc ovulul pe care il pot penetra, caz in care ovulul este fecundat (are loc fertilizarea si rezulta sarcina). 

Odata existent acest ovul fecundat, pilula de a doua zi nu mai are efect. Sansele cele mai mari de a ramane insarcinata sunt in stransa legatura cu ovulatia, acea perioada in care se spune ca esti fertila, adica atunci cand ovarele elibereaza ovulul.

Daca nu este momentul in care iti doresti o sarcina, evitarea acestui lucru se poate face chiar daca ai avut un contact sexual neprotejat, lucru datorat pastilei de a doua zi. Cum functioneaza? Aceasta contine o substanta numita levonorgestrel, care impiedica secretia hormonilor raspunzatori pentru procesul natural care are loc in ovare (hormonul luteinizant si hormonul foliculostimulant). 

Mai precis, substanta activa din pastila de a doua zi intarzie sau impedica ovulatia, pentru ca nu mai lasa ovulul sa paraseasca ovarul, deci fertilizarea nu mai are loc. Spermatozoizii ajunsi in trompa uterina raman acolo cateva zile, insa nu mai intalnesc ovulul, pentru ca acesta nu mai apare. Deci pastila de a doua zi previne sarcina inainte ca aceasta sa se instaleze.

Nota: Pastila de a doua zi nu este un medicament pentru avort, ea are rolul de a preveni o sarcina dupa un raport sexual neprotejat.

Care sunt beneficiile pastilei de a doua zi?

Pastila de a doua zi ofera niste avantaje certe, care trebuie punctate:

 • previne o sarcina nedorita;
 • este o solutie pentru cazurile de urgenta;
 • este o metoda la indemana (nu necesita vreun test sau o examinare prealabila);
 • este o metoda eficienta (luata in primele 24 de ore);
 • poate fi achizitionata din farmacii fara presriptie medicala;
 • este o metoda sigura, fara riscuri pentru sanatate;
 • poate fi luata de oricare femeie (inclusiv de cele care nu pot utiliza cu regularitate metode contraceptive hormonale);
 • nu implica limita de varsta;

 

Pastila de a doua zi este eficienta?

Pastila de a doua zi este cu atat mai eficienta, cu cat este administrata mai repede dupa momentul actului sexual neprotejat. Se recomanda sa fie luata in termen de 12 ore.

De stiut este ca pastila de a doua zi are efect pe o perioada de pana la 72 de ore (trei zile) dupa contactul sexual neprotejat. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa astepti, sa amani momentul in care s-o iei.

Pastila de a doua zi are o mare eficienta daca este luata la scurt timp dupa producerea actului sexual neprotejat. In 9 din 10 cazuri impiedica o sarcina nedorita.

Eficienta pastilei de a doua zi scade, cu cat a trecut mai mult timp intre contactul neprotejat si momentul administrarii:

 • pastila luata in 24 de ore de la actul sexual > 95% sanse de preventie a sarcinii
 • pastila luata intre 24 si 48 de ore de la actul sexual > 85% sanse de preventie a sarcinii
 • pastila luata intre 48 si 72 de ore de la actul sexual > 58% sanse de preventie a sarcinii

Chiar daca pastila de a doua zi are ca termen de administrare 3 zile (72 de ore), cu cat este luata mai repede, cu atat mai bine. Daca este administrata in primele 12 pana la 24 de ore dupa contactul sexual, eficienta ei este sporita.

De stiut: Pastila de a doua zi actioneaza prin prevenirea sau intarzierea eliberarii ovulelor din ovare (ovulatia) si nu are niciun efect daca femeia este deja insarcinata.

Nota: Pastila de a doua zi nu prezinta protectie, daca are loc un contact sexual dupa ce pilula a fost administrata.

De cate ori pot sa iau pastila de a doua zi?

Se spune ca pastila de a doua zi poate fi luata de maxim doua ori pe an. Nu este adevarat! 

Pastila de a doua zi poate fi luata de fiecare data cand femeia este expusa la riscul unei sarcini nedorite. Nu exista nicio dovada ca pastila de a doua zi, folosita de mai multe ori, este periculoasa.

Pastila de a doua zi contine levonorgestrel, substanta activa care este prezenta si in contraceptivele zilnice, doar ca in doza mai mare. Dupa ce a fost ingerata, pilula este metabolizata rapid si eliminata complet din organism in maxim 48 de ore, fara niciun fel de efect pe termen lung.

De stiut: Se recomanda utilizarea pastilei de a doua zi doar o singura data pe ciclu menstrual.

Pot exista posibile simptome dupa administrarea pastilei, precum dereglarea ciclului menstrual ori greata, ameteala, o stare generala proasta.

Pastila de a doua zi nu trebuie sa reprezinte o forma de contraceptie in locul prezervativului sau al anticonceptionalelor. Ea este destinata a fi utilizata numai in cazuri extreme, de urgenta.

Recomandare: Poti discuta cu medicul ginecolog despre numeroasele metode contraceptive pe termen lung, care sunt mai eficiente in prevenirea sarcinii decat pastila de a doua zi. Tine cont ca pe langa binecunoscutele metode (prezervativ masculin, anticonceptionale), exista diverse alte optiuni: prezervativul feminin, plasturele contraceptiv, inelul vaginal, implantul contraceptiv s.a.

Care sunt efectele adverse ale pastilei de a doua zi?

Cele mai multe femei care iau pastila de a doua zi nu au efecte secundare. Urmatorul ciclu menstrual poate aparea la timp, mai devreme sau mai tarziu. Chiar daca de regula nu se resimte niciun simptom ulterior administrarii, trebuie sa stii ca pot exista efecte secundare ale pastilei de a doua zi, insa acestea sunt usoare. Nu se poate vorbi de riscuri pentru sanatate in cazul pastilei de a doua zi. Printre simptomele secundare se numara:

 • greata
 • dureri de cap
 • sensibilitate la nivelul sanilor
 • dureri de stomac
 • diaree
 • senzatie de ameteala
 • senzatie de oboseala
 • menstruatie intarziata sau abundenta

Recomandare: Daca menstruatia intarzie mai mult de 7 zile, trebuie efectuat un test de sarcina.

Pastila de a doua zi afecteaza menstruatia?

De obicei, pastila de a doua zi nu deregleaza ciclul menstrual, dar trebuie sa stii ca exista posibilitatea sa iti vina mai repede sau cu intarziere. De altfel, se poate intampla sa fie o menstruatie mai abundenta decat in mod obisnuit. Trebuie sa mai stii si ca mai pot aparea sangerari reduse (spotting) pana la urmatorul ciclu menstrual. 

Lucrurile vor reveni la normal din urmatoarea luna, aceste modificari ale menstruatiei fiind doar efectul temporar al hormonului din pastila.

Pastila de a doua zi afecteaza fertilitatea?

Exista in randul unor femei temerea ca odata ce iei pastila de a doua zi, cu greu mai poti ramane insarcinata. Cu alte cuvinte se spune ca un dezavantaj al pastilei de a doua zi este acela ca iti afecteaza fertilitatea. Fals! 

Daca iei pastila de a doua zi, nu inseamna ca nu mai poti face copii. Este un mit, o informatie eronata. Pastila de a doua zi nu are niciun efect asupra fertilitatii pe termen lung. 

Daca ai luat azi pastila de a doua zi, previi sarcina care putea sa apara in urma contactului neprotejat. Imediat dupa, daca nu folosesti o metoda contraceptiva, poti ramane insarcinata. Deci dupa administrare, nu inseamna ca vei fi protejata impotriva unei sarcini. Fertilitatea revine imediat. Daca nu este momentul in care iti doresti o sarcina, va trebui sa folosesti o metoda contraceptiva, iar daca te gandesti sa ramai insarcinata in acelasi an sau luna urmatoare, nu iti face nicio grija, pastila de a doua zi nu cauzeaza fertilitatii.

Cel mai bine este sa cunosti informatia, pentru a nu lua o decizie pripita. De asemenea, nu iti fie jena sa pui intrebari suplimentare farmacistilor Sensiblu. Acestia au pregatirea necesara si vor sti sa iti dea raspunsurile corecte, pentru ca tu sa actionezi in cunostinta de cauza.