Alzheimer - simptome, cauze, stadii, diagnostic, tratament

Categorie Sanatate

Problemele de memorie nu sunt o cauza fireasca a imbatranirii. Atunci cand o persoana incepe sa uite, confunda persoane sau locuri cunoscute, se rataceste, este nevoie de un consult la specialist. Poate fi vorba de o afectiune neurologica foarte des intalnita la varstnici - boala Alzheimer. In acest articol vei afla care sunt simptomele acestei afectiuni, stadiile evolutiei, cum se pune diagnosticul sau ce implica tratamentul.

Ce este boala Alzheimer?

Boala Alzheimer este o afectiune degenerativa, progresiva, care produce deteriorari a functiilor creierului, manifestandu-se cu precadere la persoanele in varsta. Boala Alzheimer este cea mai intalnita cauza de dementa. Dementa este termenul care se refera la simptomele care apar in urma deteriorarii creierului si a capacitatilor acestuia, care implica:

 • afectarea memoriei intr-o masura care cauzeaza activitatilor vietii zilnice sau face ca viata persoanei sa depinda  de a altor persoane;
 • afectarea gandirii, a planificarii si organizarii lucrurilor de zi cu zi;
 • afectarea emotiilor, se observa o schimbare in comportamentul social al pacientului;

Cele mai intalnite tipuri de demente sunt:

 • dementa de tip Alzheimer;
 • dementa vasculara;
 • dementa Parkinson;
 • dementa cu corpi Lewy;

De stiut: Boala Alzheimer este cea mai intalnita forma de dementa, apare de regula la persoanele de peste 65 de ani si este o afectiune care, spus pe scurt, implica degenerarea celulelor creierului. Acestea mor mult mai repede decat in cazul procesului normal de imbatranire.

Care sunt simptomele bolii Alzheimer?

Semnele si simptomele bolii Alzheimer debuteaza lent, la inceput pot trece neobservate, atat de persoana in cauza, cat si de cei din familie. Pe masura ce boala evolueaza, simptomele devin tot mai vizibile si afecteaza viata de zi cu zi a pacientului. Mai jos iti sunt prezentate simptomele bolii Alzheimer:

 • pierderea memoriei (este afectata in special memoria de scurta durata - pacientul uita evenimente recente, mesaje sau nume si pune intrebari in mod repetat);
 • dificultatea de a gasi cuvintele potrivite (folosirea unui vocabular limitat);
 • dificultatea de a se orienta in spatii familiare sau noi (pacientul se rataceste cu usurinta);
 • incapacitatea de a recunoaste anumite obiecte;
 • lipsa recunoasterii persoanelor apropiate;
 • dificultatea de a lucra cu numere, de a gestiona banii;
 • modificari ale dispozitiei;
 • stari depresive;
 • suspiciuni exagerate legate de persoanele din jur;
 • idei delirante;
 • modificari ale personalitatii de tip agresiv;
 • ascunderea lucrurilor;
 • tendinta de a pleca de acasa;
 • refuzul ajutorului;

Care sunt cauzele bolii Alzheimer?

Oamenii de stiinta nu au identificat care sunt cauzele exacte ale aparitiei bolii Alzheimer. Cel mai probabil, cauzele includ o combinatie de modificari produse in creier, care sunt in stransa legatura cu varsta, factorii genetici, factorii de mediu si stilul de viata al persoanei. Aportul oricaruia dintre acesti factori, in cresterea sau scaderea riscului de boala Alzheimer, poate diferi de la o persoana la alta.

Alzheimer este o boala progresiva a creierului, care implica degenerarea celulelor nervoase, lucru care afecteaza capacitatea persoanei de a-si aminti si de a gandi, pentru ca in cele din urma pacientul sa se afle in incapacitatea de a trai independent.

Varsta mai inaintata nu cauzeaza Alzheimer, dar este cel mai important factor de risc al acestei boli. Dupa 65 de ani, riscul instalarii bolii creste exponential cu varsta. Astfel, la persoanele de 85 de ani sau mai in varsta, procentul de manifestare al bolii Alzheimer este mai ridicat. Varsta ramane insa doar un factor de risc. Multi oameni in jurul varstei de 90 de ani traiesc fara sa fi dezvoltat vreodata vreo forma de dementa. 

Daca unul dintre membrii familiei mele a facut Alzheimer, o sa am si eu?

Sunt persoane care sunt ingrijorate de dezvoltarea bolii Alzheimer, in special daca un membru al familiei a avut-o. Un istoric familial nu inseamna ca 100% vei dezvolta aceasta boala. Dar este un factor de risc, esti mai susceptibil in cazul in care o ruda de gradul I a manifestat aceasta afectiune. Iata mai jos prezentati factorii de risc pentru Alzheimer.

Factori de risc in cazul bolii Alzheimer:

 • Varsta (peste 65 de ani);
 • Istoric familial (daca un parinte a dezvoltat boala, sunt sanse mai mari de aparitie);
 • Traume severe la nivelul capului;
 • Starea generala de sanatate si stilul de viata (tensiune arteriala crescuta, diabet zaharat monitorizat necorespunzator, colesterol crescut, obezitate, fumat, lipsa exercitiilor fizice);

Care sunt stadiile bolii Alzheimer?

Exista trei stadii ale evolutiei bolii Alzheimer:

Stadiul usor - simptomele cele mai evidente au legatura cu memoria de scurta durata; pacientul nu isi aduce aminte unde si-a pus un obiect pe care tocmai l-a folosit, in schimb, amintirile din tinerete sunt intacte; pacientul isi gaseste cu dificultate cuvintele, pune aceleasi intrebari de mai multe ori, face greu calcule, are dificultati in a folosi banii, incepe sa devina mai retras;

Stadiul moderat - memoria continua sa se deterioreze (este uitata adresa sau numarul de telefon), pacientul are dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice, incepe sa nu isi mai recunoasca membrii familiei, poate fi confuz cu locul in care se afla, se rataceste usor, intampina dificultati in a se imbraca si incepe sa aiba nevoie de asistenta unei persoane; este agitat, are insomnii si poate manifesta stare de agresivitate (amenintari, acuzatii, tipete) sau de suspiciune exagerata (ca i s-ar fura lucruri din casa);

Stadiul sever - pacientul nu mai poate desfasura activitati obisnuite precum mersul la toaleta, imbracatul, mancatul, incepe sa se exprime tot mai greu, are nevoie permanent de o persoana care sa il ingrijeasca; de asemenea, se poate intampla ca persoana bolnava sa nu poata sa se mai deplaseze fara ajutor;

Cum se pune diagnosticul pentru Alzheimer?

Medicii folosesc mai multe metode si instrumente pentru a determina daca o persoana care are probleme de memorie este afectata de Alzheimer. Diagnosticul este unul prin excludere. Astfel, se realizeaza:

 • istoric medical al pacientului - medicamente utilizate, probleme medicale anterioare, capacitatea de a desfasura activitati zilnice, modificari de comportament si personalitate; este indicat sa fie prezenta si o persoana din familie care sa poata oferi detalii despre simptomele experimentate de pacient;
 • examen fizic si neurologic - sunt verificate reflexele pacientului, tonusul si puterea musculara, vederea si auzul, coordonarea miscarilor, mentinerea echilibrului;
 • examinare psihologica - sunt teste care masoara abilitatile cognitive si functionale ale pacientului (orientare in spatiu, orientare in timp, atentie si concentrare, limbaj s.a.);
 • teste de laborator - analize sanguine: HLG, VSH, glicemie, creatinina, electroliti, vitamina B12,  sumar de urina s.a.; se efectueaza pentru excluderea altor afectiuni care pot afecta memoria;
 • imagistica cranio-cerebrala - tomografie computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (RMN); astfel sunt eliminate cauze precum tumora cerebrala sau accidentul cerebral;

De stiut: Cu cat diagnosticul este pus mai devreme, cu atat si tratamentul este mai eficient. 

Daca suspectezi ca o persoana apropiata tie are Alzheimer, manifestand simptome specifice (tulburari de memorie, dificultati in indeplinirea sarcinilor uzuale, dezorientare in timp si spatiu, tulburari de gandire si judecata s.a.), este necesar un consult la oricare dintre urmatorii specialisti: medicul de familie, medicul neurolog, medicul psihiatru sau medicul specialist in geriatrie si gerontologie.

Care este tratamentul pentru Alzheimer?

Boala Alzheimer nu se vindeca, insa medicamentatia are rolul de a incetini evolutia bolii si de a ameliora simptomele. Scopul este ca persoana afectata sa poata duce cat mai mult timp o viata independenta si sa se bucure de activitatile obisnuite. Persoanele care sufera de Alzheimer este important sa-si continue hobby-urile cat mai mult timp, pentru ca mentinerea activitatii intelectuale este de ajutor.

Prin urmare, mai jos iti prezentam aspectele importante pe care trebuie sa le cunosti despre tratamentul bolii Alzheimer:

 • Medicamentatia nu vindeca boala Alzheimer, dar contribuie semnificativ la calitatea vietii pacientului, la desfasurarea activitatilor sale cotidiene.
 • Se recomanda un stil de viata sanatos, cu o alimentatie bine diversificata si exercitii fizice, dar si pastrarea vietii sociale.
 • Este important sa fie luati in considerare factorii de risc care pot agrava boala; se va avea in atentie tratarea tensiunii arteriale crescute, colesterolul crescut sau diabetul zaharat monitorizat necorespunzator; renuntarea la fumat si pastrarea unei greutati corporale optime sunt de asemenea indicate.
 • Odata ce pacientul a fost diagnosticat cu Alzheimer, este important ca acesta sa se intoarca la specialist la sase luni sau un an. Pentru ca este o boala progresiva, evaluarea va avea loc pe intreaga perioada a manifestarii.
 • Odata cu evolutia bolii, persoana afectata va avea nevoie de ingrijire pentru a putea face fata activitatilor de zi cu zi.
 • Medicamentele eficiente pentru Alzheimer sunt inhibitorii de acetilcolinesteraza, care conduc la stagnarea bolii pentru o perioada semnificativa de timp. Mai precis, acestea sunt: Donepezil, Rivastigmina, Memantina.
 • In cazul in care esti pus in situatia de a ingriji o persoana cu Alzheimer, trebuie sa cunosti evolutia si particularitatile bolii, pentru a sti cum sa ajuti pacientul si cum sa reactionezi in situatiile dificile iminente (schimbari bruste de dispozitie, insomnia severa sau agresivitate). In stadiul incipient, care poate dura ani de zile, pacientul nu are nevoie de prea multa asistenta, insa in faza avansata este necesara supravegherea permanenta. Trebuie sa acorzi atentie ca pacientul sa manance si sa bea suficiente lichide, sa se spele, sa se imbrace corespunzator sau sa isi ia pastilele. 
 • Tratamentele naturiste pentru Alzheimer nu au la baza studii stiintifice care sa demonstreze eficacitatea lor.

Cum previi boala Alzheimer?

 • activitate intelectuala (citit, rezolvarea de cuvinte incrucisate sau puzzle, invatarea unei limbi straine, cursuri de dezvoltare personala s.a.);
 • activitate fizica;
 • ativitate sociala (participarea la evenimente, cursuri de dans, activitati de voluntariat s.a.);
 • regim alimentar sanatos (consumul de legume, fructe, cereale integrale si aczi grasi Omega 3);
 • odihna suficienta;
 • renuntarea la fumat;
 • pastrarea tensiunii arteriale sau a colesterolului in parametrii normali;
 • mentinerea unei greutati corporale sanatoase;

O persoana cu Alzheimer are nevoie de mult ajutor din partea familiei si a prietenilor, iar diagnosticul pus din timp inseamna urmarea unui tratament adecvat, primirea sprijinului corespunzator si planificarea deciziilor pentru viitor.