Scolioza - ce este, cauze, diagnostic, tratament

Categorie Sanatate

In cazul in care ai tot urmarit pozitia coloanei copilului tau, suspectezi ca prezinta o curbura nefireasca, atunci programeaza-l la un consult pentru a fi examinat de medicul specialist. Scolioza este important sa fie depistata din timp, pentru a putea fi corectata cu succes. Din acest material vei afla ce este scolioza, care sunt cauzele si simptomele, cum se pune diagnosticul si care sunt metodele de tratament.

Ce este scolioza?

Scolioza este o afectiune care cauzeaza devierea axului coloanei vertebrale si se manifesta de regula in zona toracica sau in partea de jos a spatelui (coloana lombara). Este o boala evolutiva, frecvent intalnita la copii si adolescenti, iar depistarea timpurie este foarte importanta, pentru ca in acest caz deformarea este putin accentuata si corectura poate avea loc mult mai usor. Adesea pacientii se prezinta la medic deja dupa ani de evolutie a bolii. Prin urmare, se recomanda examinarea periodica a copiilor.

Devierea coloanei vertebrale arata sub forma literei S sau C si se discuta de scolioza, daca este o curbra care depaseste 10 grade. Majoritatea cazurilor de scolioza sunt usoare, insa unele deformari ale coloanei vertebrale tind sa devina mai severe pe masura ce copiii cresc. Scolioza in forma ei usoara se poate corecta prin gimnastica medicala, insa atunci cand este in forma moderata sau accentuata, copilul trebuie sa poarte un corset pentru a opri deformarea.

Tipuri de scolioza:

 • scolioza infantila - are ca debut intervalul de varsta 0 - 3 ani; de obicei curbura se corecteaza de la sine pe masura ce copilul se dezvolta;
 • scolioza juvenila - apare la copiii de 4 - 10 ani;
 • adolescentina - apare la copiii intre 10 si 18 ani si se intalneste mai frecvent la fete;

De retinut: Scolioza este o afectiune care se manifesta in timpul perioadei de crestere, iar depistata din timp, face ca deformarea coloanei sa fie mult mai usor de corectat.

Care sunt cauzele aparitiei scoliozei?

In majoritatea cazurilor de scolioza nu se cunoaste ceea ce le-a provocat, astfel ele se numesc scolioze idiopatice. 

Cauzele cunoscute pentru scolioza sunt urmatoarele:

 • de natura genetica (afectiunea a fost mostenita de la unul dintre parinti);
 • congenitale (oasele coloanei vertebrale s-au dezvoltat anormal in timpul procesului de crestere la fat);
 • hormonale (hormonii de crestere au determinat o inaltare accelerata a copilului,  lucru care a condus la scolioza);

Tipuri mai putin frecvente de scolioza pot fi cauzate de:

 • distrofii musculare;
 • maladia Marafan;
 • paralizii cerebrale;

De stiut: Scolioza nu este o afectiune care apare ca urmare a unei pozitii gresite la calculator sau din cauza ghizodanului foarte greu. Cauza genetica este adesea cea care determina aparitia scoliozei, declansarea bolii realizandu-se la pubertate.

Factori de risc:

Varsta: Semnele si simptomele scoliozei apar de cele mai multe ori in perioada de crestere, chiar inainte de pubertate.

Sex: Scolioza se dezvolta intr-o proportie mult mai mare la fete (75 - 80%), totodata prezinta un risc mai ridicat de agravare a deformarii coloanei.

Istoric familial: Cazurile de scolioza in familie pot predispune la aparitia acestei afectiuni.

Metode de preventie a scoliozei:

 • terapie fizica
 • masaj
 • fizioterapie
 • exercitii in piscina

Care sunt simptomele scoliozei?

 • diferenta sesizabila intre inaltimea umerilor, a omopatilor sau a soldurilor;
 • in pozitie verticala, apar diferente in felul in care bratele atarna pe langa corp;
 • vertebre mai proeminente pe o parte a corpului;
 • unul dintre omoplati este mai mult in evidenta;
 • diferenta de inaltime a soldurilor;

Cum se pune diagnosticul pentru scolioza?

Se realizeaza controlul coloanei (examenul clinic) de catre specialist (medic ortoped pediatru, medic de familie): pacientul (dezbracat) sta in picioare si ii este analizata coloana vertebrala, atat in pozitie verticala, cat si in timpul mersului, dar si aplecat in fata pentru confirmarea curburii laterale anormale si a rotatiei coloanei;

Pe langa examenul fizic si istoricul medical, doctorul poate recomanda si radiografia, pentru masurarea gradului de curbura. In felul acesta, medicul evalueaza severitatea afectiunii si stabileste tratamentul potrivit.

Un examen clinic are loc chiar si la nasterea bebelusului pentru a vedea daca exista o cauza congenitala de scolioza.

De retinut: Este important ca parintele sa fie atent la dezvoltarea armonioasa a copilului si sa analizeze daca se face prezenta o curbura anormala a coloanei vertebrale. De asemenea, controlul de doua ori pe an la medic este indicat.

Ce implica tratamentul pentru scolioza?

Metodele de tratament pentru scolioza difera in functie de gradul de severitate al afectiunii: usoara, moderata sau severa.

Scolioza in forma usoara se corecteaza prin gimnastica medicala (kinetoterapie). In aceste cazuri curbura nu depaseste 30°C.

Scolioza in forma moderata necesita kinetoterapie + purtarea unui dispozitiv ortopedic (corset medical). 

> tratamentul este de durata (ani la rand)

> kinetoterapia stopeaza evolutia bolii si corecteaza postura

> corsetul medical asigura corectarea si sustinerea coloanei vertebrale, purtandu-se atat pe timp de zi, cat si noaptea;

In situatii foarte rare, atunci cand scolioza are grad sever (curbura de peste 50°C), este necesara interventia chirurgicala. 

Masurile preventive sunt indicate, prin urmare ofera-i un regim alimentar sanatos copilului tau (calorii, vitamine si minerale necesare perioadei de crestere), incurajeaza-l sa faca exercitii, sa mearga pe jos si sa se odihneasca suficient (se recomanda o saltea de duritate medie).