Teama de respingere

Categorie Sanatate

TOATE FIINTELE UMANE SE TEM, INTR-O MASURA  MAI MARE SAU MAI MICA, SA FIE SINGURE, ACEST LUCRU ESTE CAT SE POATE DE CLAR.

Teama de respingere poate fi depasita daca ne dorim cu adevarat  acest  lucru.

Prin urmare, aproape tot ceea ce facem este modelat de dorinta noastra de a fi acceptati, placuti, apreciati, iubiti, validati etc. de catre ceilalti si, astfel, sa facem parte dintr-un grup social. Suntem biologic programati sa fim fiinte sociale si interactiunea cu cei din jur joaca un rol extrem de important in existenta noastra si in sanatatea noastra psihica. Teama de respingere poate imbraca forme variate de manifestare, ca de exemplu:

• lipsa curajului de a-ti afirma si sustine punctul de vedere, de a spune „nu”, sau lipsa asertivitatii in interactiunea cu ceilalti.

• identitate de sine difuza manifestata prin dorinta de a copia felul de a fi si comportamentul altor persoane pe care le admiri din diverse motive, nevoia permanenta de a avea idoli sau modele de viata de urmat.

• un „eu fals”, mai exact purta- rea unor „masti psihologice” in interactiunea cu ceilalti, abordand stiluri comportamentale semnificativ diferite in functie de contextul social in care te afli.

• preocuparea permanenta despre ce gandesc altii despre tine si tendinta de a-ti schimba semnificativ opiniile, ideile, comporta- mentul si, mai ales, starea de spirit in functie de ce spun altii despre tine sau cum se raporteaza ceilalti la tine.

• sentimentul ca „ceilalti” sunt mai buni, mai frumosi, mai performanti, in general superiori tie din variate motive.

• stima de sine scazuta, neincredere in propriile decizii si nevoia de a-ti valida extern deciziile.

• tendinta de a atribui unor factori externi (altii, destinul, norocul sau ghinionul, forte oculte) ceea ce ti se intampla tie.

Ca orice alta frica sau forma de anxietate, teama de respingere poate fi depasita daca ne dorim  cu adevarat acest lucru si daca  depunem consecvent eforturi in acest sens. Terapia cognitiv-comportamentala este demonstrata stiintific ca metoda eficienta de reducere a anxietatilor de diverse tipuri. Iata cateva sfaturi utile cu care sa incepi demersul tau de vindecare:

• citeste lista de simptome de mai sus si identifica-le pe cele care te caracterizeaza pe tine.

• fa-ti o lista cu lucrurile pe care le apreciezi la tine si cu cele pe care doresti sa le schimbi.

Este important  de stiut ca autoanaliza si constientizarea propriilor limite este un proces foarte complex si este indicat sa apelezi la ajutorul unui psihoterapeut calificat pentru a fi sigur de rezultat.

Monica Bolocan

Psiholog clinician specialist

Clinica Neuroaxis