Dezlipirea de retina

Categorie Sanatate

RETINA ESTE O MEMBRANA EXTREM DE SUBTIRE, CU CELULE CARE CAPTEAZA SEMNALUL  LUMINOS SI IL TRANSFORMA IN IMAGINE.

Retina tapeteaza partea interioara-posterioara a ochiului si are doua zone foarte importante pentru vederea noastra: zona maculara si zona nervului optic. Macula reprezinta portiunea retiniana responsabila pentru vederea noastra centrala, iar nervul optic este implicat in vederea periferica. Dezlipirea de retina reprezinta o urgenta oftalmologica majora. Poate fi partiala (initial) si totala (in cazuri neglijate sau mai grave). Sunt descrise trei tipuri: regmatogena, tractionala si exudativa.

Pacientul acuza o scadere brusca a vederii, ca o „perdea” care acopera o parte din campul vizual, deseori superior sau inferior, flash-uri – scantei luminoase si numeroase puncte negre-musculite. Toate aceste semne trebuie sa mobilizeze de urgenta pacientul la medic. Factori de risc: traumatisme oculare, miopie forte (in special in timpul nasterii), eforturi fizice intense (ridicarea greutatilor  mari, efort de tuse, stranut sau varsatura), chirurgical (operatia de cataracta etc.).

Frecvent se intalneste ca o complicatie a retinopatiei diabetice proliferative, dar poate aparea si la pacienti cu ocluzii arteriale si venoase retiniene in puseele de hipertensiune arteriala. O cauza mai rara o reprezinta tumorile retiniene. Diagnosticul se pune prin examinarea fundului de ochi dupa dilatarea pupilei, cu biomicroscopul sau oftalmoscopul. Confirmarea se face cu ecografia oculara, foarte importanta mai ales atunci cand mediile ochiului nu sunt transparente (de exemplu: hemoragie interna a ochiului, cataracta foarte avansata).

Tratamentul este chirurgical,  este efectuat de specialistul in chirurgie vitreo-retiniana si are drept scop reatasarea retinei dezlipite. Deseori, procedura folosita este vitrectomia si consta in evacuarea lichidului vitros (gelul transparent care da volum ochiului, situat in spatele cristalinului), eventual efectuarea tratamentului laser si in final folosirea tamponamentului cu gaz sau ulei de silicon. Daca nu este tratata rapid, dezlipirea de retina poate duce la pierderea permanenta a vederii. In cazurile tratate prompt, inainte ca macula sa fie afectata, se obtin cele mai bune rezultate. Cu trecerea zilelor sau a saptamanilor retina sufera, iar dupa realipirea ei, rezultatele vizuale vor fi mai slabe.

 

Dr. Grigorios Triantafyllidis 

Medic primar oftalmolog.

Clinica  de oftalmologie Ama Optimex