Ce sunt coroanele dentare?

Categorie Sanatate

Coroanele dentare sunt lucrari protetice care acopera sau invelesc partea vizibila a unui dinte, de aceea, sunt recomandate pentru dintii care prezinta fisuri sau plombe si pentru cei tratati pe canal. Materialele din care sunt confectionate trebuie sa fie rezistente si durabile pentru a putea indeplini functia masticatorie si cea estetica. De asemenea, coroanele dentare se pot atasa si implanturilor, oferind forma si functionalitatea dintilor naturali.

 

Cand se folosesc coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt folosite pentru a inveli complet un dinte care este deteriorat, dar au si rol estetic, de corectare a formei sau a alinierii dintilor. Culoarea coroanelor dentare se aseamana foarte mult cu cea a dintelui natural. Aceasta nu se rezuma doar la estetica, ci si la tratarea anumitor afectiuni dentare, de exemplu sensibilitatea dintilor. Coroanele dentare atasate implanturilor impiedica dintii ramasi sa migreze, imbunatatesc fizionomia fetei, iar forta muscaturii este distribuita uniform pe toti dintii. De asemenea, coroanele dentare reprezinta tratamentul cel mai potrivit atunci cand un dinte este afectat mai mult de 50% si nu mai poate fi restaurat printr-o alta optiune.

 

Coroanele dentare se pot realiza in doar o ora!

Unele tratamente dentare, cum sunt coroanele dentare, necesita vizite repetate la medicul dentist si o perioada lunga de asteptare pana cand sunt finalizate. Din fericire, tehnologia a evoluat foarte mult, astfel incat coroanele dentare se pot realiza intr-o ora, prin procedeul CEREC CAD/CAM! Acest proces este computerizat si reprezinta un sistem inovator, care utilizeaza o camera intraorala pentru a obtine amprenta exacta a dintelui ce urmeaza sa fie tratat. Dupa realizarea designului computerizat, coroana dentara din ceramica este obtinuta cu ajutorul unui aparat de frezat si aplicata utilizand aceeasi metoda folosita in cazul montarii coroanelor traditionale.

 

De ce sa alegi o coroana dentara realizata folosind sistemul CEREC?

Principalul beneficiu al alegerii unor coroane dentare realizate cu ajutorul acestei tehnologii este timpul redus pe care il necesita. Intreaga procedura se realizeaza computerizat, astfel eroarea umana dispare, iar coroana dentara se potriveste perfect cu restul danturii. Materialul ceramic din care este realizata coroana dentara face ca lucrarea finala sa fie una estetica si imposibil de deosebit de dintele natural. De asemenea, ceramica este un material biocompatibil, ceea ce asigura eliminarea riscului privind aparitia unei eventuale reactii alergice. Este important ca pacientii sa discute cu medicul dentist inainte de a alege coroanele dentare pentru a putea explica cum isi doresc sa arate viitorul lor zambet. Pentru a avea o dantura sanatoasa si frumoasa, medicii ne recomanda sa mergem la controale stomatologice perio- dice atat pentru elimina la timp placa bacteriana si tartrul, dar si pentru a scadea riscurile aparitiei diverselor afectiuni dentare

 

Dr. ALEXANDRU DRAGU

Medic stomatolog

Clinicile dentare Dr Leahu