Nu lasa fumatul la coada listei de dorinte!

Categorie Arhiva campanii

Vrei sa te lasi de fumat? Fa ceva incredibil.

Consumul de tutun duce la dependenta de tutun si poate cauza probleme grave de sanatate, fumatul fiind principala cauza de deces care poate fi prevenit.

La nivel mondial, consumul de tutun provoaca peste 7 milioane de decese pe an. Daca situatia privind dependenta de tutun nu se schimba, la nivel global, peste 8 milioane de oameni pe an vor muri din cauza bolilor legate de consumul de tutun pana in 2030.

In Romania:

26,7% din populatia peste 15 ani fumeaza zilnic 

5 milioane de fumatori, dintre care 4.4 milioane fumeaza zilnic

30%, din romani fumeaza, media UE 27%, 

38% barbati, 23 % femei

70 de romani mor zilnic din cauza fumatului

42000 de romani mor din cauza complicatiilor determinate de fumat

5000 de romani mor anual din cauza fumatului pasiv.

In medie, fumatorii mor cu 10 ani mai devreme decat nefumatorii.

Fumul de tutun contine un amestec mortal de peste 7.000 de substante chimice; sute sunt daunatoare, iar aproximativ 70 pot provoca cancer. Fumatul creste riscul pentru probleme grave de sanatate, numeroase afectiuni si chiar moartea.  

Astazi exista mai multi fosti fumatori care au reusit sa renunte la fumat, fata de fumatorii  actuali, care inca fumeaza. 

Renuntarea la fumat inseamna in primul rand beneficii reale pentru sanatate, inca din primele 24 de ore:

- CO si nicotina se elimina complet din organism,

- Imbunatatirea simtului  gustului si mirosului,

- Risc redus de cancer pulmonar si multe alte tipuri de cancer,

- Risc redus pentru aparitia bolilor de inima, accident vascular cerebral si boli vasculare periferice (ingustarea vaselor de sange),

- Reducerea riscului de boala cardiaca in termen de 1 - 2 ani de la renuntare.

- Simptome respiratorii reduse, cum ar fi tuse, respiratie suieratoare si dificultati de respiratie.

 In timp ce aceste simptome pot sa nu dispara, ele nu progreseaza in acelasi ritm la persoanele care au renuntat in comparatie cu cele care continua sa fumeze.

- Riscul redus de a dezvolta unele boli pulmonare (cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica, cunoscuta si sub numele de BPOC, una dintre principalele cauze de deces in Statele Unite).

- Risc redus pentru infertilitate la femeile in varsta fertila. 

De asemenea, femeile care inceteaza fumatul in timpul sarcinii isi reduc riscul de a avea un copil cu greutate mica la nastere.

Dependenta de tutun/nicotina este o afectiune care necesita adesea tratamente repetate. Astazi aceste tratamente exista si insotite de diferite tipuri de suport, cresc rata de reusita: NRT (Tratament de Substitutie Nicotinica, medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, consiliere psihologica). 

Persoanele care inceteaza fumatul isi reduc foarte mult riscul de boala si moarte timpurie. Desi beneficiile pentru sanatate sunt mai mari pentru persoanele care se opresc la varste mai mici, beneficiile apar si sunt semnificative la orice varsta. 

Nu esti niciodata prea batran pentru a renunta la fumat.