Valea Lotrului

Acest loc minunat incepe din dreptul orasului Brezoi, la confluenta dintre Lotru  si Olt. Lotrul izvoraste din Lacul Galcescu (Masivul Parang) si separa Muntii Latoritei de cei ai Lotrului. Raul a fost directionat prin numeroasele lacuri de acumulare care au facut din zona cea mai mare amenajare hidrografica din tara. Daca vii dinspre Valea Oltului, obisnuit fiind cu raul Olt, s-ar putea sa nu te impresioneze prea tare Lotrul. Insa daca ai putina rabdare, ceea ce ti se va deschide in fata ochilor va fi un spectacol al naturii minunat, un fel de Tirol al Romaniei. In dreptul satului Malaia vei da de barajul Bradisor. De aici, Valea Lotrului devine un spectacol. Peisajul este mirific. Lacul pare ca o oglinda mica afundata intr-o imensa vale impadurita.

Voineasa, punctul principal de atractie Situata la o altitudine de 600-800 m, localitatea a devenit statiune dupa terminarea lucrarilor la hidrocentrala Lotru. Voineasa este renumita si pentru baza sa de tratament pentru diverse afectiuni ale sistemului nervos, dar mai ales pentru aerul curat, fara praf si alergeni, bogat in aerosoli.  

Alte obiective turistice Din Voineasa, soseaua urca spre Lacul Vidra si statiunea cu acelasi nume. Lacul Vidra este rezervorul principal al sistemului hidro-energetic Lotru, colectand prin tuneluri subterane de peste 150 km, apele afluentilor Lotrului si ale lacurilor de acumulare Petrimanu si Galbenu, de pe raul Latorita. Intinse pe o distanta de 25 de kilometri, Cheile Latoritei sunt unele dintre cele mai spectaculoase defilee din tara.

Pe Valea Lotrului exista, de asemenea, doua dintre cele mai impresionante drumuri de munte din tara noastra. Cel mai important este Transalpina (Drumul Regelui), care face legatura dintre orasele Novaci si Sebes si ajunge la cea mai mare altitudine din Romania – 2145 m (Pasul Urdele). Celalalt drum, cunoscut sub numele de Drumul strategic (sau Strategica) a fost construit in Primul Razboi Mondial si strabate culmea principala a Muntilor Latoritei de la un capat la altul.