Cataracta: care sunt cauzele si cum se manifesta?

Categorie Sanatate

Cataracta afecteaza aproximativ 70% dintre persoanele cu varsta peste 65 de ani, dar poate aparea si la persoane mai tinere.

Este o afectiune oftalmologica frecventa, care se manifesta prin opacifierea cristalinului, una dintre lentilele ochiului. Desi sunt multe persoane care cred ca aceasta afectiune este cauzata de o pelicula asemanatoare pielii care acopera ochiul, cataracta este data de o schimbare graduala in structura cristalinului, care face ca vederea sa fie din ce in ce mai incetosata.

Cauzele cataractei 

Exista cateva cauze principale care pot duce, in timp, la aparitia cataractei: varsta inaintata (imbatranirea), expunerea excesiva la razele ultraviolete, expunerea frecventa la raze X, glaucomul, uveita, vitrectomia, anumite leziuni oculare, tratamentele cronice cu corticosterozi, ereditatea. De asemenea, exista si cateva boli generale ale organismului: diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala. Printre cauzele secundare care pot duce la aparitia cataractei mentionez: fumatul, alcoolul, hipertrigliceridemia, infectiile in sarcina (rubeola, varicela) pot duce la aparitia cataractei la copil dupa nastere, etnia (se pare ca afro-americanii si nativii americani au un risc crescut), sexul feminin (desi nu este ceva dovedit pentru toate tipurile de cataracta), culoarea irisului (persoanele cu ochi caprui inchis sau negri sunt mai predispuse la cataracta). 

Simptomele cataractei 

Atunci cand apare cataracta, multe persoane constata, de fapt, o imbunatatire a vederii si renunta la purtarea ochelarilor. Aceasta este „bucuria de scurta durata”, deoarece dupa un timp, constata scaderea vederii. Astfel, simptomele cataractei sunt:

• vedere incetosata, greoaie, neclara; 

• intoleranta la lumina, naturala sau artificiala (fotofobie); 

• disconfort vizual cauzat de lumina farurilor din trafic; 

• necesitatea schimbarii relativ frecvente a lentilelor de la ochelari; 

• vedere dubla; 

• dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice, cauzate de tulburarile vizuale

Recomandari si tratament 

La aparitia oricarui simptom dintre cele de mai sus este bine sa faceti o vizita la medicul oftalmolog. Cataracta se poate descoperi doar in cadrul unui consult oftalmologic. In functie de evolutia ei, medicul va va recomanda momentul operatiei

Dr Andrei Filip
Medic primar, specialist oftalmolog 
Doctor in stiinte medicale
Clinica de oftalmologie Ama Optimex
www.amaoptimex.ro