Calcidin - Forta zilnica din plin!

Categorie Arhiva campanii

Nutrienti importanti pentru sanatatea oaselor

Calciul si alte minerale sunt necesare pentru mentinerea sanatatii structurii corpului.

Insa, acest proces complicat nu poate avea loc fara contributia asa-numitilor cofactori (sau coparticipanti): vitaminele D3 si K2, care ajuta la transportul mineralelor in organism si, datorita carora, acestea sunt transportate si depuse in oase.

Vitamina D3 actioneaza in aparatul digestiv, marind permeabilitatea ionilor din intestine, ceea ce contribuie la cresterea absorbtiei calciului din aparatul digestiv in sistemul sanguin.

Exisa riscul ca in timpul acestui proces, o parte din calciu sa se opreasca in tesuturile moi ale vaselor sanguine, ducand la calcifierea arterelor. Din fericire, aici intervine un coparticipant: vitamina K, care activeaza matricea proteinelor GLA. Aceasta este o proteina importanta, care previne acumularea calciului in tesuturile moi, organe si in vasele sanguine. In etapa finala a transportului calciului, vitamina K este din nou provocata sa activeze o alta proteina importanta numita osteocalcin. Aceasta ajuta la depunerea calciului si a altor minerale in oase.

Pe scurt, vitamina D3 faciliteaza absorbtia calciului, iar vitamina K activeaza proteinele care eficientizeaza transportul calciului si al mineralelor si leaga calciul de oase. Fara vitaminele D3 si K, calciul nu-si poate face treaba eficient.