Ce anume ne afecteaza imunitatea?

Categorie Sanatate

Sistemul imunitar este „bodyguardul” nostru, cel care  ne apara de agentii infectiosi si de agresiunile externe si ne asigura o stare optima de sanatate. Ce putem face pentru o mai buna functionare a organismului?

Pentru o buna functionare a sistemului nostru imunitar, si pentru o capacitate mare de aparare, cu raspunsuri imediate fata de agresori (virusuri, bacterii, ciuperci etc) trebuie sa avem in vedere o serie de factori care de altfel, descriu stilul nostru de viata. Iata care sunt acestia si cum pot ei sa lucreze in beneficiul sanatatii noastre.  Somnul Inca de cand eram mici am auzit ca numarul orelor de somn pe noapte trebuie sa fie de opt ore. In general, putem observa ca oamenii pun accent pe numarul de ore, dar trebuie subliniat ca este necesar sa ne ingrijim si de calitatea somnului. Un somn calitativ, odihnitor ofera posiblitatea organismului sa se refaca, sa se regenereze si implicit va asigura functionarea buna a sistemului imunitar.

Studii recente au aratat ca in timpul somnului se repara ADN-ul. De asemenea, tot somnul odihnitor si suficient este cel care ne ajuta in efortul de a ne mentine greutatea si de a slabi! Cercetatorii americani au demonstrat ca in organismul persoanelor care dorm putin se secreta un hormon care stimuleaza foamea,  favorizeaza acumularea de grasime si reduce consumul de energie. Somnul scurt si de proasta calitate, dupa aceeasi cercetatori americani, determina aparitia bolilor cronice, diabet, moarte prematura.  Stresul Acesta este unul dintre cei mai de temuti dusmani ai nostri, mai cu seama daca devine un factor persistent si sever in viata noastra. Exista si un tip de emotii, numite si stres in mod uzual, cum ar fi emotiile asteptarii unui rezultat la un examen, emotiile unui artist cand este pe scena, emotiile de concurs etc., dar acestea sunt pe de o parte emotii de scurta durata si pe de alta parte fac parte din asa zisul „stres constructiv”. Cel care ne da viata peste cap insa, care ne poate imbolnavi si de multe ori poate sa duca la internare si tratament medicamentos, este stresul cronic. Stresul cronic poate fi prezent in viata personala a fiecaruia, sau in viata profesionala, dar de cele mai multe ori prezenta stresului cronic intrun segment al vietii noastre va determina aparitia lui si in cealalta parte de viata. Cum afecteaza stresul sistemul imunitar? Stresul determina o crestere a productiei cortizolului. Cu cat suntem mai stresati, cu atat mai mult cortizol va fi produs, iar studiile arata ca acest hormon interfereaza negativ cu sistemul imunitar  si determina o scadere a puterii sale de aparare. Imediat dupa asta, intr-o directa consecinta, vor aparea tot felul de semne ( stare generala de apatie, lipsa de chef, de energie, iritabilitate etc) care nu trebuie ignorate, pentru ca pot masca diferite afectiuni. Daca problemele care au generat stresul nu sunt rezolvate destul de repede, atunci se pot declansa, sau acutiza probleme de sanatate precum: depresie, anxietate, boli cardio-vasculare, hipertensiune arteriala, aritmii, obezitate, infarct miocardic, caderea parului, acnee, probleme gastrointestinale etc.

 Varsta

Cei mai expusi, cu un sistem imunitar mai fragil, sunt extre- mele varstelor: copiii si persoanele varstnice. Tocmai de aceea, este cu atat mai important ca la aceste etape de varsta sa fie respectat un stil de viata sanatos, o dieta echilibrata, vaccinarea si suplimentarea rezervelor de vitamine si minerale, mai ales primavara si toamna.

 Vaccinarea

Aceasta este recomandata de catre medicii de familie, medicii infectionisti, tocmai pentru a creste imunitatea si a proteja mai ales copiii si varstnicii. Contestate de catre unii parinti, vaccinurile raman produse medicamentoase sigure, fara sa se fi dovedit vreodata ca au condus la o serie de alte afectiuni cum ar fi autismul, produse recomandate mai cu seama grupelor de varsta aflate la risc si care, efectuate la timp pot salva vieti! Sa ne reamintim ca in sezonul gripal care abia a trecut,  2018-2019 , bilantul total al deceselor in Romania a fost de peste 189! De retinut: fenomenul de imbatranire afecteaza nu doar aparatul cardiovascular, sau respirator, ci si sistemul imunitar. Astfel incat, odata cu inaintarea in varsta, desi experienta si memoria imunologica devin mult mai bogate, organele care initiaza raspunsul imunologic adaptativ,  limfoide se uzeaza si ele si asa se explica fragilitatea sistemului imunitar la persoanele varstnice.

 Exercitiul fizic

Sportul are efect benefic asupra  sistemului de aparare al organismului. Miscarea moderata si regulata reduce stresul, determina o stare de bine si creste productia de limfocite. De asemenea, cele 30 de minute de miscare atat de recomandate ne ajuta sa ne pastram in forma si sa mentinem intr-o stare buna de sanatate inima, plamanii.