Marirea buzelor cu acid hialuronic

Categorie Frumusete

Trebuie sa stii ca acidul hialuronic este o substanta de baza a tesuturilor, raspandita in intregul organism. El are capacitatea de a absorbi o cantitate mare de apa determinand hidratarea tesuturilor. Durata efectului unei injectari cu acid hialuronic depinde de rata de metabolizare a organismului si de necesarul de apa al tesutului vizat, in general, intre patru si sase luni. Poate fi repede dizolvat cu ajutorul enzimei hialuronidaza.

Procedura

Tehnica de injectare este particulara fiecarui medic, insa urmeaza niste principii generale de manipulare a tesuturilor, protejand structurile anatomice importante precum vasele de sange sau nervii. Procedura este precedata de anestezie locala. Scopul interventiei este de a corecta o anumita asimetrie, de a obtine o forma frumoasa a buzelor sau de a oferi volum. Pentru a obtine rezultate cat mai naturale se recomanda injectarea treptata a unor doze mici la un interval suficient de timp. La finalul procedurii, medicul maseaza buzele pentru a uniformiza distributia acidului hialuronic folosind o crema hidratanta.

Riscuri

In urma injectarii apare o reactie inflamatorie fiziologica care determina edem, roseata a buzelor si caldura locala. Pot aparea mici sangerari la nivelul locului de injectare. Aceste simptome dispar in urmatoarele 24-72 de ore. Daca persista, adresati-va medicului. Pot aparea umflaturi sau granuloame daca injectarea este superficiala sau daca inflamatia persista timp indelungat. Aceste efecte neplacute pot fi corectate cu ajutorul hialuronidazei. Cea mai de temut complicatie apare atunci cand injectarea obstrueaza un vas arterial, ceea ce duce la ischemia teritoriului aferent. (deficit local de sange).

Concluzii

Procedura de marire a buzelor cu acid hialuronic trebuie efectuata numai de catre un medic specializat, pentru a minimiza riscul de aparitie al unor complicatii sau efecte nedorite. Tehnica de injectare folosita trebuie sa tina cont de fizionomia si particularitatile pacientului pentru a crea un aspect natural si placut al buzelor. Se incearca armonizarea trasaturilor faciale si mentinerea unui aspect echilibrat, care sa raspunda, in acelasi timp, cat mai bine dorintelor pacientilor.   

Conf. univ. dr. CRISTIAN-RADU JECAN 

Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila“, Bucuresti 

Medic primar – Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. Agrippa Ionescu“

Dr. DANCIU RAZVAN 

Medic rezident – Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Agrippa Ionescu“ 

Disciplina chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructive