Importanta colagenului pentru sanatatea articulatiilor

Categorie Sanatate

Ce este cartilajul articular?

Cartilajul articular este un tesut conjunctiv ce acopera suprafetele osoase care formeaza o articulatie si este format din condrocite, fibre de colagen, proteoglicani si alte elemente. Condrocitele sintetizeaza colagen si proteoglicani.

Cand numarul sau activitatea condrocitelor se reduce si nu mai exista suficient colagen si glicozaminoglicani sau cand aceste substante sunt distruse de activitatea unor enzime, echilibrul intre formarea si distrugerea componentelor articulatiei este perturbat, iar cartilajul se transforma dintr-o structura neteda si elastica intr-una neregulata si rigida. Rezultatul este compromiterea miscarii si aparitia disfunctiilor articulare.

Una dintre disfunctiile articulare ce pot aparea este osteoartrita. Aceasta este rezultatul unor modificari chimice de la nivelul cartilajului, care accelereaza distrugerea acestuia intr-un ritm mai rapid decat este produs. In majoritatea cazurilor, specialistii nu cunosc cauza distrugerii cartilajului (osteoartrita primara). In alte situatii, poate aparea ca rezultat al unei alte afectiuni (osteoartrita secundara).

Simptomele osteoartritei

Durere, in special la nivelul mainilor, soldurilor, genunchilor sau picioarelor si cateodata la nivelul coloanei vertebrale; durerea se resimte mai ales la sfartitul zilei cand suntem in repaus. Pe masura ce afectiunea avanseaza, durerea apare chiar si in repaus;

Rigiditate (care dureaza mai putin de o ora) dupa perioade de inactivitate, cum ar fi dimineata la trezire sau dupa repaus prelungit;

Tumefiere ocazionala;

Deformari articulare, in special in stadiile tardive ale osteoartritei.

Importanta colagenului

Putem considera ca joaca rolul unui “mortar” pentru schelet si organe, deoarece aceasta proteina reprezinta baza tesuturilor conjunctive. Este responsabil de coeziunea, forta si flexibilitatea organelor si articulatiilor. Din nefericire, odata cu inaintarea in varsta, fibrele de colagen se slabesc, iar corpul nostru isi pierde capacitatea naturala de a-l restabili.

De aceea, este recomandat sa furnizam colagen suplimentar, prin hrana sau cu ajutorul suplimentelor alimentare. Colagenul hidrolizat de tip II este cea mai favorabila forma de colagen pentru articulatii. Conform datelor existente ofera cele mai bune rezultate terapeutice si de sustinere in cazul persoanelor cu afectiuni precum osteoartrita si artroza.

De asemenea, cercetarile efectuate asupra sportivilor au aratat ca acest tip de colagen contribuie la reducerea durerii si a riscului de formare a afectiunilor degenerative. De ce? Colagenul hidrolizat este foarte bine absorbit de corpul uman si nu provoaca reactii alergice. De asemenea, stimuleaza celulele articulatiilor sa sintetizeze colagenul natural.

Acest proces necesita un nivel optim de vitamina C, de aceea este recomandat sa le utilizam impreuna.