Cicatricile si semnele inestetice: cum scapam de ele?

Categorie Frumusete

Ce sunt cicatricile?

Cicatricile reprezinta rezultatul nedorit, vizibil, dar normal al vindecarii leziunilor tegumentare, consecutive traumelor, arsurilor sau actului chirurgical. In fiecare an, in tarile dezvoltate, peste 100 de milioane de pacienti dobândesc cicatrici, ca urmare a interventiilor chirurgicale elective sau post-traumatice, cât si a arsurilor dar si altor traume. Acestea apar cu o frecventa egala la barbati si femei, desi leziunile la adolescenti si adultii tineri produc, in general, cicatrici mai vizibile comparativ cu cele care apar la vârstnici. Cicatricile sunt adesea considerate nesemnificative, atunci când ele evolueaza normal, dar pot produce deformitati si aspect inestetic, provocând mâncarime, durere, anxietate, depresie si disfunctii ale activitatilor zilnice. De asemenea pot determina dezvoltarea reactiilor posttraumatice de stres si pierderea stimei de sine, care duc la diminuarea calitatii vietii. Repararea tegumentara are ca rezultat un spectru larg de tipuri de cicatrici, de la o linie fina "normala", la o varietate de cicatrici anormale: cicatrici atrofice, hipertrofice sau keloide.

Cum tratam cicatricile?

O evaluare clinica atenta este necesara atunci când se ia in consideratie tratamentul, echilibrând beneficiile diferitelor tratamente disponibile cu posibilele complicatii. Dintre metodele actuale de tratament trebuie mentionate atât cele non-invazive cât si cele invazive.        

Metodele non-invazive includ aplicarea unei varietati de produse comerciale care contin uleiuri, lotiuni si creme, extract de ceapa, vitamine, etc. cu rol principal de hidratare. Plasturii si gelurile cu silicon sunt recomandate ca prima intentie, ca si tratament non-invaziv si profilactic. Masajul este recomandat, dar nu exista dovezi ca ar aduce un beneficiu clar. Purtarea permanenta a unui articol textil elastic, presoterapia, este de asemenea utila in preventie.

Tratamentul invaziv de electie este cel chirurgical de excizie a cicatricii, printr-o tehnica atraumatica si meticuloasa care implica inchiderea plagii in straturi anatomice, manipularea minima a tesuturilor si folosirea unor materiale de sutura speciale. Excizia se asociaza frecvent cu injectarea intralezionala de corticosteroizi, dar este predispusa la complicatii (subtierea pielii, modificari ale culorii). Injectarea de grasime recoltata din alta zona, intracicatriceal, este dovedita ca amelioreaza aspectul prin eliberarea unor factori de crestere. Alte tratamente care au fost sustinute, cu rezultate variabile, includ injectii cu 5 fluorouracil, laser terapia (tip PDL, dioxid de carbon), dar si criochirurgia. Terapia moleculara, in curs de investigare, urmareste modificarea unor enzime din tesutul cicatriceal. In concluzie, riscul aparitiei unor cicatrici inestetice, poate fi redus printr-un act chirurgical initial corect si atraumatic, dar nu poate fi eliminat complet. Preventia joaca un rol important in procesul de maturare al cicatricilor, iar mijloacele invazive de corectie, dintre care chirurgia joaca rolul principal, sunt rezervate cicatricilor vicioase.

Autori:

Conf. Univ. Dr. CRISTIAN-RADU JECAN

Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila“,

Bucuresti Medic primar, Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Agrippa Ionescu“

Dr. ADELAIDA AVINO,

Medic rezident Chirurgie plastica, Estetica si Microchirurgie reconstructiva Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Agrippa Ionescu“