Alopecia: Ce este si Cum ii facem fata

Categorie Sanatate

Ce se intampla de fapt cand ne cade parul?

Orice fir de par de pe scalp, dar si de pe corp, are o durata precisa de viata. Dupa faza de crestere, aproximativ un centimetru la fiecare 28 de zile, urmeaza faza de repaos, in care se pierd circa 100 de fire pe zi, apoi faza de repornire a activitatii la nivelul folicului pilos.

Asadar, orice om experimenteaza ciclul de crestere – oprire – pornire, insa acest ciclu firesc este perturbat la persoanele care sufera de alopecie. Mai exact, din cauza unei tulburari fziologice, firele din anumite zone, in principal de pe cap – inceteaza sa mai creasca la loc, ceea ce duce la aspectul de par rar sau chiar chelie, atat printre barbati, cat si printre femei. Stiai ca 50% dintre barbati sunt afectati pana la varsta de 50 de ani si 40% dintre femei cu varste de pana la 70

Efectul pierderii podoabei capilare

Efectul pierderii podoabei capilare este unul neplacut indiferent de sex, cu atat mai mult cu cat acest lucru se petrece la varsta tineretii si nu doar la batranete, cand e natural ca activitatea foliculilor sa incetineasca gradual. Pentru cei afectati de alopecie, iata cateva lucruri interesante de stiut:

In mod normal, pana la 5% din foliculii pilosi sunt in repaos in orice moment din viata, rezultand in caderea a aproximativ 100 de fire pe zi. Exista o predispozitie genetica a stoparii inlocuirii firelor de par care cad firesc, astfel ca daca mama, tatal, bunica sau bunicul au suferit de alopecie, exista sanse ca si copilul sa mosteneasca afectiunea.

Anumite suferinte de natura endocrina hipo sau hipertiroidism, stresul prelungit (excesul de cortizol), sarcina si alaptarea, dietele severe sau nepotrivite, precum si anumite tratamente medicamentoase, pot avea drept consecinta secundara caderea necontrolata a parului

Asadar, ce e de facut cand iti cade parul?

Ai observat ca textura firului de par se fragilizeaza si incet-incet se instaureaza calvitia? Mai intai, poti face o evaluare a conditiilor de viata. Sunt si alti membri din familie afectati de alopecie? Ai traversat sau traversezi o perioada grea de viata? Ai suferit o trauma fizica sau emotionala? Suferi de o boala care poate provoca caderea firelor de par? Ai o dieta corespunzatoare si te odihnesti suficient?

Ai grija cum se cuvine de suvitele tale (adica nu te speli cumva prea rar sau prea des si nu cumva iti supui parul la prea multa uzura cu instrumentele de coafat?). Raspunzand pe rand la aceste intrebari, poti sa-ti dai seama ce se petrece de fapt cu corpul tau si sa iei cele mai bune masuri legate de stilul alimentar, de ingrijire cosmetica, de suplimentare cu vitamine/minerale sau de interventie farmaceutica, daca alopecia se califica pentru ajutor medicamentos sub stricta indrumare a medicului.