Sindromul ochiului uscat: Generalitati si Tratament

Categorie Sanatate

Atunci cand glanda lacrimala secreta o cantitate prea mica de lacrimi sau cand lacrimile se evapora mult prea repede, suprafata oculara este insuficient lubrifiata, exista un defcit cantitativ al lacrimilor si apar o serie de simptome pe care le reunim sub denumirea de ochi uscat.

Ce rol au lacrimile naturale?

Lacrimile sunt absolut necesare pentru sanatatea ochilor nostri si pentru o vedere clara. Ele au rol de umidificare si lubrifiere a suprafetei oculare, ne protejeaza ochii de particule straine si de microbii care pot cauza infectii.

Ce se intampla cand avem ochii uscati?

Principalele semne la care trebuie sa fim atenti si pentru care trebuie sa mergem la un consult oftalmologic pentru diagnosticare si tratament sunt: senzatie de nisip/ praf in ochi, senzatie de arsura sau intepaturi, secretie vascoasa la nivelul pleoapelor dimineata, momente de lacrimare excesiva care alterneaza cu cele in care ochii sunt foarte uscati, ochii rosii, sensibili la lumina sau la curenti de aer, vedere incetosata care nu se clarifica pana cand nu clipiti des, senzatia de pleoape grele, oboseala oculara, dificultati in a desfasura activitati care implica o focalizare sustinuta a privirii un timp indelungat (lucrul la calculator, cititul etc.).

Simptomele sunt usoare in stadiile incipiente, dar se agraveaza odata cu marirea gradului de uscare.

Care sunt tratamentele?

Cea mai raspandita metoda de tratament este reprezentata de administrarea lacrimilor artificiale, adica diverse solutii sau emulsii sub forma de picaturi sau spray-uri, care imita compozitia lacrimilor naturale. In functie de severitatea afectiunii, acestea se administreaza zilnic, de cateva ori pe zi, doar o anumita perioada sau chiar permanent. O alta metoda de tratament este reprezentata de dopurile pentru cai lacrimale Lacrivera VeraPlug. Acestea se insereaza in canalele lacrimale si permit „economisirea” lacrimilor naturale si pastrarea acestora pe suprafata oculara un timp indelungat. Principalul avantaj al acestui tratament este lubrifierea naturala a ochilor, deoarece beneficiile lacrimilor naturale nu pot fi egalate de nicio emulsie.

Recomandari:

Simptomele ochiului uscat pot fi destul de neplacute si greu de suportat, deoarece poate fi prezenta o stare permanenta de disconfort, cauzata de o inflamatie care apare mai devreme sau mai tarziu in lipsa tratamentului adecvat si care poate avea consecinte grave asupra vederii. Daca sunt prezente unul sau mai multe dintre simptomele mentionate, este indicat un consult oftalmologic pentru a se stabili diagnosticul si a se prescrie tratamentul corect.

Autor: Dr. RALUCA MOISESCU 

Medic specialist oftalmolog 

Clinica de oftalmologie Ama Optimex