Luteina - Antioxidant pentru protejarea vederii

Categorie Sanatate

Pata galbena (macula) este cea mai sensibila parte a retinei. Aceasta este responsabila de vederea clara si de contrastul culorilor, functii foarte importante. Un semnal de alarma ca este ceva in neregula cu pata galbena, sunt anomaliile de perceptie, de exemplu, modificarea formei obiectelor, linii frante in loc de linii drepte, probleme cu aprecierea marimii obiectelor.

Este important sa furnizam organismului antioxidanti care elimina radicalii liberi, incetinind astfel procesul de imbatranire. Putem utiliza suplimente alimentare cu o compozitie adecvata, dar trebuie avut grija si de alimentatia zilnica. Pentru mentinerea unei vederi optime, dieta zilnica ar trebui sa contina alimente cu vitamine C si E, zinc, acizi omega si, mai ales, luteina. Asta pentru ca deficitul de luteina afecteaza functionarea maculei (pata galbena) - structura ochiului care raspunde de vederea culorilor si claritatea imaginii. 

Ce este luteina?

Luteina este un compus chimic organic ce actioneaza ca un filtru natural ce protejeaza ochiul de radiatiile UVA si UVB. Este, de asemenea, si un antioxidant puternic. O consecinta negativa a deficitului de luteina o reprezenta afectiunile oftalmologice, in special degenerescenta maculara. Persoanele care prezinta risc de imbolnavire ar trebui sa ia luteina profilactic.
Luteina este recomandata persoanelor care frecventeaza solarul, se expun  mult la soare, care au o alimentatie saraca in fructe si legume sau care fac exces de cafea, ceai negru tare si tutun. Preparatele cu continut de luteina sunt recomandate si persoanelor cu risc genetic de glaucom sau cataracta, de asemenea, in caz de retinopatie diabetica sau pe fond de hipertensiune arteriala sau in caz de conjunctivita alergica. Luteina este buna nu doar pentru ochi! Are o influenta pozitiva asupra aspectului pielii – hidrateaza, imbunatateste elasticitatea si normalizeaza activitatea glandelor sebacee.
Putem, asadar, sa admitem ca luteina este o substanta indispensabila pentru organismul nostru. Totusi, aceasta trebuie furnizata in doze corespunzator de mari din exterior. Cantitati mari de luteina contin legumele verzi (varza, varza de Bruxelles, spanacul) dar si galbenusul de ou de gaina. Din pacate, luteina este o substanta capricioasa care isi pierde proprietatile sub actiunea gatirii indelungate sau chiar la tocarea legumelor cu un cutit metalic. De aceea trebuie sa acordam atentie suplimentelor alimentare ce contin aceasta substanta atat de valoroasa.