Magneziul: Mineral esential pentru sanatatea inimii

Categorie Sanatate

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale din organism, este prezent preponderent in tesutul osos, dar se gaseste si in muschi, inima si alte organe ale corpului. Deficitul de magneziu poate perturba echilibrul altor minerale din organism, provocand probleme ce reverbereaza in toate sistemele, inclusiv asupra miocardului.

Importanta magneziului pentru sanatatea inimii 

Pe langa multiplele functii pe care le are asupra organismului, magneziul are rolul de a activa molecula ATP, cu rol energetic pentru metabolismul si functiile celulare. Aceasta este molecula care ofera celulelor din organism energie pentru a-si indeplini functiile. De asemenea, magneziul este implicat in transportul altor electroliti catre celule, cum ar fi calciu si potasiu. Electrolitii sunt importanti pentru semnalele nervoase si contractiile musculare normale ale inimii. Un nivel scazut de magneziu din sange este asociat cu tensiunea arteriala ridicata, un factor major de risc pentru bolile de inima.

Cine este expus riscului de deficit de magneziu? 

In timp, aportul redus de magneziu sau pierderea excesiva a acestui mineral poate duce la o deficienta. Dar anumite conditii de sanatate scad si nivelul de magneziu: alcoolismul, bolile gastrointestinale si diabetul de tip 2. Utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente poate provoca, de asemenea, deficit: acestea includ diuretice, precum si inhibitori ai pompei de protoni (PPI). Cu varsta, absorbtia de magneziu in organism scade, in timp ce excretia minerala in urina creste. 

Persoanele diagnosticate cu deficiente de magneziu pot avea nevoie de un supliment alimentar pentru a evita posibilele efecte negative, cum ar fi spasmele musculare, bataile neregulate ale inimii si convulsiile.

Aportul de magneziu 

Majoritatea persoanelor nu reuseste sa furnizeze aportul suficient de magneziu necesar la nivel celular. Sunt doua motive principale: cantitatea de magneziu de care are nevoie corpul este mai mare decat credem, iar doar prin alimentatie nu reusim sa atingem aportul optim de magneziu. 

Magneziul se regaseste in alimentele vegetale si animale si in anumite bauturi (apa minerala). Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, migdalele, nucile, semintele si cerealele integrale, sunt surse bune de magneziu.