Cum ne protejam vederea?

Categorie Sanatate

Vederea tot mai slaba reprezinta un proces fiziologic, provocat, intre altele, de pierderea capacitatii de acomodare la distante diferite. Trecerii timpului ii cade victima cristalinul, lucru care afecteaza direct claritatea si confortul vederii, in special la apropiere. Varsta nu este singura cauza - are importanta si caracterul activitatii prestate de-a lungul anilor (de exemplu timpul indelungat petrecut in fata calculatorului) si factorii genetici. Calitatea vederii este influentata si de alimentatie – daca aceasta nu contine substantele de care ochii au nevoie, peste ani, efectele negative se vor vedea. O cauza suplimentara ar mai putea fi si iluminatul punctual, artificial.

Mergi la control

Vizitele la medicul oftalmolog ar trebui sa fie regulate chiar daca avem impresia ca vederea nu a suferit modificari de la ultimul control. Important este si aspectul ochelarilor cu corectie - tinand cont ca vederea tinde sa devina tot mai slaba, este indoielnic ca am putea folosi aceeasi pereche de ochelari timp indelungat. Extrem de importanta este si calitatea lor – probarea si alegerea de capul nostru a ochelarilor de corectie, din magazine, nu este varianta corecta, deoarece nu este luata in considerare conditia individuala a fiecarui glob ocular. Ochelarii trebuie alesi obligatoriu cu ajutorul medicului oftalmolog sau optometrist, dupa efectuarea controlului.

Luteina – solutia salvatoare pentru o vedere optima

In organism, cantitatea cea mai mare de luteina se acumuleaza in macula (elementul structural al ochiului responsabil de distingerea culorilor si claritatea imaginii). Carenta de luteina poate afecta functionarea maculei. Pe langa rolul de protectie pe care il are asupra ochilor, luteina imbunatateste capacitatea de memorare si infrumuseteaza pielea. Cantitati mari de luteina se gasesc in legumele verzi (varza, varza de Bruxelles, spanacul) si in galbenusul de ou. Din pacate, acest compus organic este „pretentios" si isi pierde din proprietatile miraculoase, atunci cand legumele sunt fierte sau cand sunt taiate cu cutitul. Din acest motiv, aceasta trebuie administrata sub forma de preparate speciale. Utilizarea luteinei ca supliment alimentar de catre pacientii care sufera de AMD a dus la imbunatatirea vederii, ceea ce sugereaza posibilitatea de utilizare atat pentru profilaxie, cat si in tratamentul afectiunilor oculare.