Antibioticele - rolul acestora si adminstrarea lor

Categorie Sanatate

Ce sunt antibioticele?

Antibioticele sunt o grupa de medicamente care se folosesc in tratamentul bolilor infectioase provocate de bacterii. Ele sunt folosite datorita actiunii lor bactericide, de a omori bacteriile sau protozoarele. 

Antibioticele sunt molecule relativ simple produse de mucegaiuri sau bacterii care au capacitatea de a ucide sau de a opri dezvoltarea altor specii concurente. Ulterior au fost produse in medicina si antibiotice sintetice. Grupa de chimioterapice, ca sulfonamida are actiune mai ales bacteriostatica care se manifesta prin stoparea inmultirii bacteriilor. Antibioticele pot actiona: 

• bacteriostatic (opreste inmultirea bacteriilor) 

• bactericid (elimina bacteriile) 

• bacteriolitic (distruge membranele bacteriilor, ce determina moartea acestora).

Ce rol au antibioticele?

Sunt putini cei care stiu ca antibioticele sunt utile doar in cazul infectiilor cu bacterii, nicidecum in virozele respiratorii sau afectiunile produse de virusi. In ultimul caz, pastilele sunt eficiente doar pentru a preveni anumite complicatii si nu pentru a trata boala.

De ce sa nu luam antibiotice?

Multi prefera siguranta data de antibiotice in favoarea altor metode de tratament. Pacientii cred ca, in orice caz, aceste medicamente nu pot face rau si de aceea pot fi luate oricand si oricum. Aceasta nu este o solutie. Administrarea constanta de antibiotice mareste rezistenta bacteriilor, iar acestea devin din ce in ce mai greu de inlaturat. Inevitabil, la un anumit moment, vor fi practic imposibil de distrus, indiferent de tratament. Specialistii sugereaza celor afectati de virusi sa fie mai rezervati in ceea ce priveste administrarea acestor medicamente. Folosirea gresita ori incorecta a antibioticelor poate sa genereze o rezistenta crescuta a bacteriilor la tratamentele cu antibiotice. Acesta este un risc de sanatate care afecteaza nu numai persoana care a luat antibiotice in mod nejustificat ci si orice alta persoane care eventual se infecteaza ulterior cu bacteria rezistenta. Cere sfatul medicului referitor la cand si cum sa folosesti antibioticele, pentru ca in felul acesta ele sa ramana eficiente si in viitor.

Cand luam antibiotice?

Este foarte important sfatul medicului. Deoarece sunt mai multe clase de antibiotice, care pot combate doar anumite infectii, este necesara o antibiograma inainte ca medicul sa le prescrie. Aceasta analiza se face pentru a determina tipul de bacterie responsabila de infectie si consta in expunerea bacteriilor la mai multe tipuri de antibiotice. Perioada minima pentru care trebuie administrat antibioticul este de cinci zile.

Dr. Alina Mitrofan 

Medic specialist medicina de familie 

Anima Veteranilor. Programari: 021/9838 

anima.veteranilor@clinica-anima.ro 

www.clinica-anima.ro