Durerile de genunchi la alergatori

Categorie Sanatate

Durerile de genunchi sunt, pe langa cele de spate sau de glezna, cele mai frecvente in cazul persoanelor care alearga organizat si in mod constant, dar si la cele care o fac ocazional sau neregulat. Dar pentru a intelege mai bine cum apare durerea, o sa facem putina anatomie.

Genunchiul este articulatia care leaga femurul de tibie fiind legate intre ele de o serie de ligamente peste care se afla rotula. Muschii, ligamentele si tendoanele fac ca articulatia genunchiului sa poata face de cele mai multe ori miscari de flexie (indoire) si extensie (intindere). La acestea se mai adauga si miscari secundare de rotatie (interna si externa). Muschiul cvadriceps cuprinde alti patru muschi din portiunea anterioara a coapsei care face posibila miscarea de extensie a piciorului, muschii din loja posterioara a coapsei ajutand la miscarea de flexie a piciorului.

Leziunile meniscurilor 

In general, durerile in articulatia genunchiului apar din cauza leziunilor la nivelul meniscurilor. Meniscurile intraarticulare sunt doua fibrocartilaje aflate la periferia foselor articulare tibiale. Avand, printre altele, rolul de a amortiza socurile intre extremitatile osoase ale articulatiei, meniscurile sunt supuse in cele mai multe cazuri unor presiuni si socuri care au ca rezultat ruperea totala sau partiala a lor.

Afectiunile genunchiului 

In functie de cauzele de aparitie, acestea pot fi: 

• afectiuni acute – fracturi, ligamente rupte, leziuni ale meniscului sau dislocarea genunchiului; 

• afectiuni cronice – osteoartrita, artrita cristalina, bursita, artrita infectioasa sau genunchiul alergatorului.

Genunchiul alergatorului 

In cazul "genunchiului alergatorului", durerile apar din cauza inflamatiei tendonului cvadriceps in partea superioara a articulatiei, ori in partea de jos a tendonului patelar.

Cum se trateaza? 

Tratamentul in astfel de cazuri consta in administrarea de medicamente antiinflamatoare, repaus si odihna, scaderea in greutate daca este cazul, program de recuperare specific pentru dezvoltarea muschilor cvadriceps si intarirea tendoanelor aflate in articulatia genunchiului.

Pentru a evita aparitia durerilor la genunchi in urma alergarii incearca sa tii cont de urmatoarele sfaturi: 

• foloseste o tehnica corecta de alergare in functie de durata si distanta alergarii; 

• asigura-te ca porti incaltamintea corespunzatoare; 

• antreneaza musculatura picioarelor suplimentar prin antrenamente specifice dezvoltarii fortei; 

• evita pe cat posibil alergarile pe teren accidentat.

Elvin Marinescu 

Antrenor personal