Donare sange: conditii si beneficii pentru sanatate

Categorie Sanatate

Conditii donare sange:

Pentru a putea dona trebuie sa indeplinesti anumite conditii de sanatate. Daca sangele tau nu este perfect sanatos nu are rost sa o faci. Asadar iata ce conditii trebuie sa indeplinesti in calitate de donator: 

• sa ai varsta intre 18-60 ani; 

• sa ai greutate peste 50 kg; 

• pulsul sa fie regulat (60-100 batai/minut); 

• tensiune arteriala sistolica sa aiba valori intre 100 si 180 mmHg; 

• sa nu fi suferit interventii chirurgicale in ultimele sase luni; 

• femeile sa nu fie insarcinate, lauze sau in perioada menstruala; 

• sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii; sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni (hipertensiune, boli de inima, afectiuni renale, boli psihice sau hepatice); sa nu fi avut urmatoarele boli: hepatita, TBC, sifilis, epilepsie si alte boli neurologice si psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie forte, cancer.

Cum se face recoltarea de sange? 

Daca vei dona la Centrul de transfuzie sanguina Bucuresti, trebuie sa parcurgi mai multi pasi. in primul rand va trebui sa te deplasezi la centru de donare. Acolo te vei identifica (cu actul de identate) si vei completa si semna un chestionar de autoexcludere. Se introduc datele in baza de date si se elibereaza foaia de lucru si carnetul donatorului. Vei fi repartizat la un cabinet de consultatii. Aici vei fi evaluat, ti se va masura greutatea si temperatura, ti se va face un examen clinic predonare (determinare Hb, glicemie, grup sanguin Rh). Daca esti considerat valid, vei fi directionat catre recoltare. ti se va colecta o cantitate de sange de 450 ml in circa opt-zece minute. Trusa utilizata pentru donare este sterila si de unica folosinta. Parcurgerea intregii proceduri dureaza aproximativ o ora.

Ce se recomanda dupa donarea sangelui? 

Stai linistit in sala de asteptare 15-30 minute. in urmatoarele 12 ore evita efortul fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool si fumatul. Bea multe lichide iar dieta trebuie sa fie bogata in proteine animale (oua, carne).

Unde poti dona sange?

In Bucuresti: la sediul CTSMB (Centrul de transfuzie sanguina Bucuresti – www.ctsbucuresti.ro; str. Constantin Caracas nr. 2, sect. 1, Bucuresti, tel: 021/3193162), la centrele mobile de donare organizate in Bucuresti (la institutii, intreprinderi, campusuri universitare), la Centrul Mobil de Donare de Sange.

Pentru punctele de donare din tara, acceseaza siteul http://doneazasange.ro/ unde-pot-dona-sange/ si vezi care este cel mai apropiat centru pentru tine.