Importanta somnului in dezvoltarea copiilor

Categorie Ingrijire copii

Copilul creste in timp ce doarme, nu este un mit. Asadar, cresterea accelerata induce o nevoie crescuta de somn. Bebelusii, care au un ritm de crestere foarte mare in primele luni de viata, dorm in majoritatea timpului, adica uneori si 18 ore pe zi! Se trezesc doar ca sa manance.

Cum dorm bebelusii? 

Pregateste-i un mediu relaxant, lipsit de zgomote, temperatura in camera sa fie de circa 22 grade Celsius (nu prea cald, pentru ca se poate supraincalzi), inveleste-l cu o paturica. Aseaza- l pe spate, medicii spun ca aceasta este cea mai sigura pozitie. Stai cu el pana adoarme, canta-i, leagana-l sau pune-i muzica clasica. Daca il lasi singur in camera, ia-ti monitoare pentru bebelus astfel incat sa-l poti auzi chiar daca esti in alta camera.

Pe masura ce cresc... 

Odata ce au mai crescut, copiii nu mai dorm atat de mult, dar au nevoie de mai multe ore de somn decat adultii, in general intre 9 si 11 ore de somn. Nu este o regula ca la o anumita varsta sa doarma dupa amiaza. Fiecare copil este unic, unul poate dormi la pranz la 12 ani, altul a renuntat deja la somnul de dupa amiaza, desi are numai patru ani.

Importanta unui program de somn 

Este vital sa stabilesti un ritual de somn de la o varsta cat mai frageda, il va ajuta mult, mai ales cand va incepe gradinita si va fi nevoit sa se trezeasca de dimineata. Daca se obisnuieste sa adoarma in fiecare zi la aceeasi ora, ii va fi mult mai usor sa se trezeasca dimineata la aceeasi ora.

Privarea de somn 

Sunt unii parinti mai ingaduitori – isi lasa copiii sa stea pana mai tarziu. Este un obicei extrem de nociv – acela de a ceda presiunilor copilului si a renunta la orele de somn. A-l priva de somn este la fel de grav ca a-l priva de hrana. Efectele lipsei somnului se vor vedea atat in dezvoltarea fizica, cat si psihica. Copiii care adorm foarte tarziu au probleme la scoala, sunt nervosi, irascibili. Se pare chiar ca exista o legatura intre lipsa de somn si supraponderabilitate! Explicatia ar fi ca se simt obositi si mananca pentru a compensa scaderea energiei. il poti lasa sa adoarma mai tarziu cu o ora, in week-end sau in vacante, dar atat! Altfel ii dai ritmul peste cap.

Ora de culcare 

Trebuie sa alegi o ora care se potriveste cel mai bine cu programul tau si al partenerului si pe care sa o puteti respecta, cu aproximatie, in fiecare zi. Asigura-te ca este destul de tarziu ca sa fiti acasa, dar nici prea tarziu incat sa va ocupe toata seara. Orice moment intre 20.30 si 21.00 este potrivit. Retine ca rutina culcarii poate dura circa 30 minute.

Rutina culcarii bebelusilor poate incepe cu o baie relaxanta. Sau cu cantece de leagan sau ascultarea unei muzici de relaxare sau cu citirea povestilor, chiar daca e prea mic!

Ritmul circadian sau ciclul somn-veghe este reglat de lumina si intuneric si se dezvolta incepand cu patru-sase saptamani dupa nastere. Sunt doua tipuri de somn: • somnul fara miscari oculare rapide (NREM), somnul pasiv sau somnul fara vise. in timpul somnului NREM creste cantitatea de sange transmisa catre muschi, se produce repararea si cresterea tesuturilor, se refac depozitele de energie si sunt secretati hormoni cu rol in crestere si dezvoltare. • somnul cu miscari oculare rapide (REM), somnul activ sau somnul cu vise. in timpul somnului

Somnul la 0-3 luni 

La nou-nascuti ritmul de somn este neregulat si este influentat de senzatia de foame, satietate, sau de nevoia de a fi schimbat. Nou-nascutii dorm aproximativ 10,5-18 ore pe zi. Durata somnului poate varia de la cateva minute pana la cateva ore.

Somnul la 4-11 luni 

Pana la varsta de sase luni scade frecventa alimentatiei nocturne si in cea mai mare parte, sugarii dorm in timpul noptii aproximativ 9-12 ore, iar in timpul zilei pot avea 1- 4 episoade de somn cuprinse intre 30 minute si 2 ore, frecventa acestora scazand pana la varsta de un an. Durata de somn este de 14-15 ore pe zi.

Somnul la 1-2 ani 

Anteprescolarii au nevoie de 12-14 ore de somn pe zi. Pana la un an si jumatate petrec aproximativ o ora de somn in timpul zilei. La aceasta varsta poate aparea refuzul copiilor de a merge la somn, prin cresterea activitatii motorii, cognitive si sociale.

Somnul la 2-5 ani 

Prescolarii dorm 11-13 ore pe zi si cei mai multi dintre ei nu mai au somnul de pranz. Datorita dezvoltarii continue a abilitatilor cognitive si a imaginatiei, ei pot avea cosmaruri si poate aparea somnambulismul.

Somnul la 6-13 ani 

Scolarii au nevoie de aproximativ 10-11 ore de somn. La aceasta varsta pot aparea probleme in instalarea somnului, cosmaruri. Problemele legate de somn pot conduce la tulburari de dispozitie emotionala sau tulburari comportamentale precum ADHD si tulburari cognitive insotite de performanta scolara redusa.

Expert: Dr. Simona Vladareanu – Medic primar neonatolog. 

Dr. Cristina Maria Nica – Medic specialist neonatolog. 

Metropolitan Hospital Bucuresti. 

Tel.: 0372.424.242 office@metropolitanhospital.ro