Intoleranta la gluten: simptome, diagnostic, tratament

Categorie Sanatate

Glutenul este un termen generic pentru mai multe tipuri de proteine care se gasesc in cereale. La persoanele cu predispozitie genetica, expunerea la glutenul din grau, ovaz, secara si orz poate induce reactii imune, numite medical intoleranta la gluten. Manifestarile intolerantei la gluten sunt: alergie la gluten, boala celiaca si sensibilitate la gluten non-celiaca.

Ce este intoleranta la gluten?

Alergia la gluten este data de raspunsul imun impotriva proteinelor din faina. Simptomele apar in cateva minute pana la cateva ore de la contactul cu alergenul. in functie de calea de expunere la alergen, alergia la gluten poate fi: alergie clasica la mancare (diaree, dureri abdominale, eruptie cutanata, dificultati in respiratie); alergie de contact (urticarie) sau astmul brutarilor. Medicul specialist alergolog stabileste diagnosticul si tratamentul.

Boala celiaca (celiachia) este o afectiune a intestinului subtire, declansata de ingestia alimentelor continand gluten, la pacienti cu predispozitie genetica. Aceasta boala poate sa apara la orice varsta. Factorii de risc sunt existenta rudelor de gradul I si II diagnosticate cu celiachie si prezenta unei alte boli autoimune.

Sensibilitatea la gluten non-celiaca este o reactie la ingestia de gluten al carei mecanism nu este nici alergic, si nici autoimun, la pacienti care au serologie negativa pentru boala celiaca si biopsie duodenala normala.

Simptomele

Boala celiaca clasica se manifesta prin diaree cu scaune grasoase, scadere ponderala si edeme. 

Formele atipice se prezinta cu manifestari digestive precum dureri abdominale, balonare postprandiala, constipatie, stomatita recurenta aftoasa sau manifestari extradigestive secundare absorbtiei reduse a nutrientilor (sideremie mica, osteoporoza la varste tinere). La copii, cand cresterea in inaltime este neadecvata in raport cu varsta, poate fi un indiciu ca acestia sufera de celiachie

Diagnostic 

Diagnosticarea poate fi realizata in urma biopsiei si analizei histologice a tesuturilor din intestinul subtire. 

Prezenta in sange a Ac-antiendomisium si antitransglutaminaza este sugestiva pentru celiachie. Biopsia duodenala se obtine prin endoscopie digestiva superioara, diagnosticul evidentiind leziuni histologice tipice.

Cum se poate trata? 

Tratamentul are ca pilon central dieta fara gluten care duce la remiterea simptomatologiei si a modificarilor histologice. Cerealele permise sunt porumbul, orezul, meiul, tapioca si sorgul. Se recomanda administrarea de suplimente vitaminice, de fier si calciu, pentru corectarea deficitelor nutritionale. Prognosticul pacientului cu celiachie diagnosticat timpuriu si care adera la dieta fara gluten, este foarte bun.

Dr. Denise Zahiu 

Medic specialist gastroenterologie, 

doctor in stiinte medicale 

Anima Veteranilor 

Programari: 021/9838 

anima.veteranilor@clinica-anima.ro 

www.clinica-anima.ro