Rinita alergica: cauze, simptome si tratament

Categorie Sanatate

Ce este rinita alergica?

Rinita alergica este o reactie anormala a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. In mod normal sistemul imunitar protejeaza corpul impotriva virusurilor si a bacteriilor prin producerea de anticorpi care sa lupte impotriva acestora. In cazul rinitei alergice, sistemul imunitar incepe sa lupte impotriva acarienilor si polenului, ca si cand acestea ar incepe sa atace organismul. Aceasta reactie cauzeaza inflamatie si simptome care afecteaza in principal nasul, dar si ochii, urechile, sau gatul.

Este posibil ca organismul sa nu aiba o reactie alergica din primul moment in care este inhalata o substanta alergena precum polenul de iarba. Cu toate acestea, data urmatoare in care are loc o inhalatie de polen poate aparea o senzatie de nas infundat sau de respiratie anevoioasa. Acestea apar ca raspuns al sistemului imunitar.

Cauzele aparitiei rinitei alergice

Rinita alergica poate fi cauzata de cateva tipuri de alergeni, precum polenul, mucegaiul, acarienii, praful, puful animalelor si gandacii. Reactiile alergice au loc numai in cazul oamenilor care prezinta sensibilitate crescuta sau susceptibilitate la alergeni.

Simptomele rinitei alergice

Simptomele imediate ale rinitei alergice cel mai des intalnite sunt: stranutul repetat, indeosebi dimineata la trezire; stranutul poate aparea chiar si in decurs de unu-doua minute de la expunerea la alergeni; rinoreea (cand curge nasul); tuse cronica in timp ce pacientul incearca sa-si elibereze gatul de secretii; lacrimare abundenta si prurit ocular (mancarime a ochilor); mancarime otica (a urechilor), nazala si a gatului. Simptomele pot aparea in mai putin de cinci minute de la expunerea la alergen, sau poate dura mai mult timp ca sa se dezvolte (in mod tipic de la trei la sase ore).

Diagnosticareacorecta a rinitei alergice este importanta deoarece exista multe maladii cu aceleasi simptome (precum infectii ale tractului respirator superior). La fel de importanta este si identificarea corecta a alergenului care poate i ndruma catre un tratament potrivit pentru simptome. Medicul va determina daca rinita alergica este perena sau sezoniera si daca sunt semne de complicatii precum sinuzita si astmul.

Tratamentul rinitei alergice

Tratamentele care pot fi recomandate de medicul alergolog includ: antihistaminele si decongestionantele (pastile, spray sau picaturi), picaturile pentru ochi, spray-ul nazal cu corticosteroizi, tratament injectabil numit imunoterapie.

Expert: Dr. Cora Minculescu 

Medic primar medicina de familie 

Clinica Anima Nusco Tower