Ingrijirea pielii cu probleme

Categorie Frumusete

Pielea noastra este, intr-o oarecare masura, o carte de vizita: avem grija de ea, o curatam cu atentie, o hidratam, vrem sa ramana supla si stralucitoare.

Sezonul rece, cu temperaturile scazute, usuca si agraveaza problemele tenului. Exista, insa, persoane care trebuie sa urmeze un regim special de ingrijire pe tot parcursul anului, a caror piele este mult mai sensibila la agresiunile externe.

Cum se manifesta pielea sensibila?  

Pielea sensibila se caracterizeaza prin roseata, uscare sau descuamare, senzatie de piele care "tine", prurit, cresterea temperaturii locale. Are nevoie de o analiza ferma a stilului de viata si a produselor de ingrijire folosite pentru a fi tinuta sub control. 

Roseata este unul din stadiile rozaceei, initial are caracter temporar – apare cand suntem mai emotionati, stresati. Vasele de sange sunt fragile, se dilata usor si devin vizibile. La acest nivel se intervine folosind creme speciale, ce contind substante care intaresc vasele de sange. Este obligatorie fotoprotectia (factor 50+, inclusiv iarna), evitarea consumului de alcool, a nicotinei, a alimentelor fierbinti sau prea reci, a temperaturilor extreme. 

Pielea intoleranta reactioneaza in mod deosebit fata de alergenii din mediul inconjurator, la colorantii, conservantii, parfumurile din produsele obisnuite. Produsele dedicate acestui tip de piele sunt formulate astfel incat sa contina un numar cat mai mic de ingrediente, minimizand riscul aparitiei alergiilor.

Caracteristicile pielii uscate

Si pielea uscata prezinta astfel de simptome. Tenul, lipsit de bariera lipidica protectoare, nu se mai poate apara de agresiunile externe. Pana la calmarea iritatiilor se recomanda creme pentru pielea intoleranta, iar apoi – creme nutritive, bogate in ingrediente de natura lipidica, pentru a compensa capacitatea scazuta de autoaparare a tenului. 

Pielea atopica este un caz aparte de piele sensibila; dermatita atopica este o afectiune de natura inflamatoare manifestata prin aparit ia unor eczeme, mancarimi, roseata, in special, la nivelul pliurilor cutanate; de obicei debuteaza in copilarie si este legata de prezenta alergiilor, a astmului bronsic, a istoricului familial. Exista doua categorii de produsele dedicate: unele se folosesc in puseu, au efect calmant si antipruriginos, iar altele se folosesc in mod uzual, cu rolul de a rari aparitia puseelor.

In toate cazurile, de nelipsit este apa termala: folosita zilnic, ajuta la calmarea pielii si la stabilizarea barierei proprii de protectie. Avand in vedere mediul in care traim, poluarea, aglomeratia, stresul, alimentatia nepotrivita si cosmetice mai mult sau mai putin atent concepute, este foarte posibil ca tenul nostru sa fie doar temporar sensibilizat. Trebuie sa ne orientam spre produse care trateaza problema aparuta si sa limitam factorii declansatori sau agravanti.

Consilier: Oana Onciu 

Farmacist Manager 

Sensiblu Crangasi Bucuresti