Jurnalul mamicii - sarcina in trimestrul III

Categorie Sanatate

Vizita la medicul ginecolog se va face mai des in ultimul trimestru, ajungand pe finalul sarcinii sa fie facuta aproape saptamanal. in trimestrul al treilea de sarcina se reiau analizele de sange si urina din primul trimestru la care se adauga un examen ecografic.

Ecografia este foarte importanta in acest trimestru de sarcina pentru ca apreciaza greutatea fatului, pozitia in uter, starea de sanatate a placentei, cantitatea de lichid amniotic. Medicul va urmari, de asemenea, nivelul glucozei din sange  pentru ca sarcina predispune la diabet si se va urmari nivelul tensiunii arteriale care tinde sa creasca in perioada de graviditate. Diabetul de sarcina, numit si diabet gestational, este pentru prima data diagnosticat dupa 26-28 saptamani de sarcina. Acesta apare la 1-3% din gravide si poate influenta starea de sanatate a copilului.

Factorii de risc

Diabet gestational anterior al gravidei sau diabet al rudelor de gradul I, glucoza prezenta in urina, nivelul glucozei in sange pe nemancate mai mare de 110 mg/dl, o crestere cu 20% a greutatii corporale, o nastere anterioara cu o greutate a copilului peste 4 kg, moartea fatului din cauze nestabilite sau anomalii de dezvoltare ale acestuia din anamneza, nivelul mai mare de 1,5 l al lichidului amniotic, varsta gravidei peste 35 de ani, hipertensiunea arteriala, preeclampsia.

Tensiunea arteriala creste in mod normal in sarcina, pentru a se regla ulterior dupa nasterea copilului. Depasirea anumitor valori (140/90 mmHg) insotita de prezenta unei mari cantitati de proteine in urina, cresterea rapida a masei corporale (mai mult de doua kg pe saptamana) determina o boala specifica sarcinii numita preeclampsie. Fara tratament la timp poate duce la eclampsie care prezinta pericol pentru viata mamei si a copilului. in trimestrul al III-lea de sarcina se recomanda culturile de col si analiza secretiei vaginale. Una dintre acestea se refera la prezenta streptococului B hemolitic.

Alimentatia in sarcina

Dieta trebuie sa fie una echilibrata, sa contina fructe si legume proaspete, lactate cu continut redus de grasimi, cereale integrale si alimente bogate in proteine (de ex. carne de pasare, vita, peste).  in timpul sarcinii ar trebui sa iei in greutate in medie 10-13 kg. Cand esti insarcinata ai nevoie de nutrienti suplimentari pentru a mentine sanatatea ta si a fatului. Bebelusul a carei mama a tinut dieta in timpul sarcinii risca sa sufere alterari de ADN. Autorii studiilor au indicat pentru prima data o legatura intre regimul de slabit tinut in cursul sarcinii si obezitatea  infantila.

Pregatirea pentru nastere 

Perineul constituie o parte a compo-nentei musculare a bazinului, a carui structura osoasa ocroteste si protejeaza bebelusul in uter. in timpul sarcinii, muschii se destind, iar greutatea copilului care impinge in jos ii slabeste, astfel incat te vei simti greoaie si vei avea o senzatie neplacuta. S-ar putea sa pierzi si putina urina atunci cand alergi, stranuti, tusesti sau razi. Pentru a evita aceste neplaceri este important sa intaresti perineul facand exercitii de cel putin trei-patru ori pe zi. 

Sportul in sarcina

In trimestrul al lll-lea de sarcina se poate face gimnastica, inot sub indrumarea unui instructor. Exista studii care spun ca fetusii expusi la exercitiul fizic si-au imbunatatit activitatea cardio-vasculara in decursul celor noua luni in uter. Aceste studii  sugereaza ca o mama care face sport aduce beneficii propriei sale inimi cat si inimii bebelusului.

Expert: Sanda Nafornita 

Medic specialis ginecologie 

Anima Victoriei