Jurnalul mamicii - sarcina in trimestrul II

Categorie Sanatate

Sarcina in trimestrul II

sarcina-in-trimestrul-doiTrimestrul al doilea de sarcina este  "perioada de aur" din sarcina unei femei, cand problemele hormonale ale primului trimestru (greturi, varsaturi) au disparut. Acum se percep primele miscari fetale, este perioada cand gravida constientizeaza cu adevarat viata care se dezvolta in interiorul sau.

Consultul la medicul specialist ginecolog trebuie facut lunar, in conditiile lipsei unei patologii particulare. Cu aceste ocazii, medicul specialist va prescrie gravidei o serie de analize cu caracter general prin care sa verifice starea de sanatate a mamei si a fatului: hemoleucograma, transaminaze, uree, creatinina, sideremie, calcemie si, de asemenea, culturi de col, secretie vaginala. Se verifica valorile tensiunii arteriale, cresterea in greutate pe parcursul sarcinii si se face screening-ul diabetului gestational.

Dintre testele genetice se poate face triplul testul (intre saptamanile 16-18) pentru detectia anomaliilor cromosomiale (mai ales sindrom Down, trisomia 18), indicat mai ales gravidelor care nu au efectuat bitestul in primul trimestru (intre 11 si 13 saptamani si 6 zile) care are o specificitate mai mare in detectia anomaliilor cromosomiale. 

in cazul in care triplul test evidentiaza un risc crescut de anomalii, medicul specialist va indica amniocenteza, care va permite stabilirea unui diagnostic de certitudine prin determinarea cariotipului fetal. O alta investigatie de importanta majora in acest trimestru este ecografia de morfologie fetala care se efectueaza intre 20-24 de saptamani care permite explorarea minutioasa a tuturor organelor, detectarea eventualelor anomalii si totodata masurarea fatului si stabilirea greutatii aproximative.

Principalele simptome cu care se poate confrunta gravida in aceasta perioada ar fi: durerile lombare, edeme, constipatia, insomnii, modificari la nivelul pielii (masca gravidica la nivelul fetei, hiperpigmentari, vergeturi), dureri abdominale. Cand aceste simptome se agraveaza, gravida trebuie sa consulte medicul specialist pentru a-i prescrie tratamentul corespunzator.

Efortul fizic va fi particularizat in functie de fiecare gravida, de toleranta la efort, de prezenta eventuala a unei patologii asociate. in unele cazuri (contractii uterine dureroase, hemoragii, cerclaj al colului uterin), obstetricianul va indica repaus fizic. in unele cazuri (contractii uterine dureroase, hemoragii, cerclaj al colului uterin), medicul va indica repaus fizic. La sfarsitul trimestrului II, fatul e considerat viabil, dar atat gravida, cat si medicul curant trebuie sa faca eforturi pentru a duce sarcina cu bine la termen.

Principiile alimentare sunt similare celor din primul trimestru, cu o alimentatie care sa cuprinda toate grupele principale de alimente, o dieta echilibrata cu proteine, glucide si grasimi, mai ales vegetale, cu fructe si legume proaspete. In aceasta perioada necesitatile fatului sunt crescute, de aceea, pe langa dieta, gravida va consuma vitamine specifice sarcinii prescrise de medicul specialist.

Expert: Dr. Sanda Nafornita 

Medic specialist ginecologie 

Anima Victoriei