Transpiratia in exces - hiperhidroza: tratament, aparitie, cauze

Categorie Sanatate

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza reprezinta transpiratia mult in exces fata de cantitatea necesara termoreglarii. Ea este o afectiune care, de obicei, debuteaza in copilarie sau adolescenta. Desi orice parte a corpului poate fi afectata, cel mai frecvent se manifesta la nivelul palmelor si axilelor datorita densitatii mari de glande sudoripare ecrine in aceste zone. Aceasta afectiune poate exista fara a avea o cauza stabilita sau poate fi secundara unor boli sistemice (dezordini metabolice, hipertiroidie, boli febrile, medicatie concomitenta, diabet zaharat, menopauza, neoplasme etc.). Poate afecta doar anumite zone (axile, palmoplantar, frunte) – forme localizate sau intreaga suprafata corporala – forme generalizate. Afectiunea cauzeaza, de obicei, un disconfort fi zic si emotional pacientului.

De ce apare hiperhidroza?

La persoanele sanatoase, nivelul de sudoratie este controlat de sistemul de termoreglare, de aceea apare indiferent de nivelul de constienta. La persoanele afectate de hiperhidroza, glandele sudoripare sunt normale din punct de vedere morfologic si functional, hipersudoratia fi indusa emotional (suprasolicitare psihica, stres) si de aceea nu apare in timpul somnului sau sedarii.

Tratamentul hiperhidrozei 

Cel mai folosit tratament topic ramane clorura de aluminiu in procent de 20% in alcool etilic anhidru. Rezultate mai putin satisfacatoare s-au obtinut dupa aplicatiile de acid boric, anticolinergice, resorcinol, acid tanic (2-5%), permanganat de potasiu, formaldehida, methenamina. Clorura de aluminiu induce atrofi erea celulelor secretorii la nivelul glandelor sudoripare. Singura contraindicatie este hipersensibilitatea la clorura de aluminiu, care va fi utilizata doar pe pielea uscata, nelezata. In trecut, anticolinergicele administrate sistemic au fost folosite cu succes in tratamentul hiperhidrozei prin efectul de blocare a transmiterii nervoase la nivelul glandelor sudoripare. Din cauza efectelor secundare sistemice (uscaciunea mucoaselor, constipatie, tulburari de vedere, dificultati de mictiune) si necesitatii unui tratament de lunga durata s-a renuntat la aceasta terapie. 

Ionoforeza este o procedura locala care consta in aplicarea unui curent electric continuu de 15-20 mA pe fiecare zona afectata, cate 30 minute/sedinta, 10 sedinte consecutive, urmate de una-doua sedinte saptamanale de intretinere. Fara a continua un tratament de intretinere, simptomele revin in doua saptamani. 

Abordarea chirurgicala a hiperhidrozei nu este indicata, ea implicand numeroase riscuri precum: pneumotorax, Sdr. Horner, pneumonie, disfunctie sexuala permanenta.

Cel mai eficient, sigur si neinvaziv tratament este injectarea de toxina botulinica tip A in aria afectata. Sedinta dureaza aproximativ 30 minute, fiind necesare injectari spatiate la unu-doi centimetri la nivelul intregii zone hiperhidrotice. Efectul se observa In aproximativ o saptamana si persista sase luni, fiind necesara reinjectarea dupa trecerea acestui interval de timp.