Probioticele - rolul si efectele asupra sanatatii

Categorie Sanatate

Rolul probioticelor

probiotice-rolul-probioticelorIn majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei determinata de antibiotice. Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care determina aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv. O scadere a bacteriilor  benefice poate duce la diaree. Administrarea unor suplimente probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid) poate ajuta la inlocuirea bacteriilor benefice pierdute si astfel poate fi prevenita diareea. 

Scaderea bacteriilor benefice poate conduce la dezvoltarea altor infectii, cum ar fi candidoza vaginala si infectii ale tractului urinar, si simptome cum ar fi diareea cauzata de boli intestinale. 

Cercetarile au demonstrat ca probioticele ajuta la reducerea: 

- simptomelor de balonare si diaree in cazurile de intoleranta la lactoza 

- diareei ca efect secundar al antibioticelor 

- acutizarilor bolilor intestinale inflamatorii, care determina diaree si durere abdominala 

- inflamatiei ileonului la pacientii care au suferit indepartarea chirurgicala a colonului. 

Cercetatorii studiaza rolul probioticelor in preventia cancerului de colon. De asemenea se cerceteaza eventualul beneficiu al probioticelor in sindromul de intestin iritabil (afectiune gastrointestinala in care motilitatea intestinala crescuta determina aparitia durerii abdominale, balonare, constipatie alternand cu diaree, afectiune care nu duce la probleme organice serioase si poate fi tratata prin dieta cu multa fibre, fara cafeina, fara produse lactate si exercitii de relaxare). 

Rezultatele unor studii recente sugereaza ca probioticele gasite in iaurt ajuta la preventia diareei determinata de antibiotice. Totusi, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma eficienta iaurtului. Pentru a conferi beneficiu, iaurtul trebuie sa contina culturi active, iar pe majoritatea cutiilor de iaurt este indicata eventuala prezenta a culturilor active.

Siguranta probioticelor

Probioticele sunt considerate ca fiind sigure deoarece bacteriile continute de acestea constituie o parte normala a tractului digestiv. 

Nu s-au impus aceleasi conditii la suplimentele alimentare ca si la medicamente. Un supliment alimentar poate fi pus in vanzare cu studii limitate sau chiar fara studii legate de modul de actionare sau de siguranta acestora. 

Medicul va fi informat daca pacientul ia un supliment alimentar sau daca acesta doreste sa combine tratamentul medicamentos conventional cu un supliment alimentar. Administrarea suplimentului alimentar fara tratamentul medicamentos poate sa nu fie foarte sigura. Acest lucru este in special important la femeile gravide sau care alapteaza. 

Cand sunt folosite suplimente alimentare, vor fi retinute urmatoarele aspecte: 

- ca si medicamentele conventionale, suplimentele alimentare pot produce efecte secundare, pot determina reactii alergice sau pot interactiona cu alte medicamente sau suplimente alimentare; un efect secundar sau o interactiune cu alte medicamente poate inrautati afectiunile concomitente 

- suplimentele alimentare pot sa nu fie standardizate in procesul de fabricatie; din aceasta cauza, modul de actiune sau efectele secundare pot sa difere de la un produs la altul si chiar intre loturi diferite ale aceluiasi produs; forma produsului cumparat poate sa nu fie la fel cu forma folosita in cercetare 

- in afara vitaminelor si mineralelor, nu sunt cunoscute efectele de lunga durata a suplimentelor alimentare.

Aparatul digestiv este populat in mod natural de milioane de bacterii din peste 400 de specii (flora intestinala). Aceasta retea formidabila se bazeaza pe un echilibru delicat intre bacteriile bune si cele potential daunatoare. Atunci cand imunitatea este slabita sau urmezi un tratament pe baza de antibiotice, acest echilibru se poate strica, aparand dezechilibre la nivel digestiv (maladia Crohn, colita ulcerativa, cancerul de colon, gastroenteritele etc.). In aceste situatii este nevoie de suplimentarea in dieta a alimentelor ce contin probiotice (iaurt, kefir, sana) sau a suplimentelor alimentare cu probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid). 

Dr. Gheorghe Mencinicopschi spunea ca bacteriile probiotice au urmatoarele caracteristici: 

• rezista la actiunea sucului gastric si sarurilor biliare; 

• sunt sigure, nu se multiplica in intestin si sunt sensibile la antibioterapie; 

• adera la mucoasa intestinala producand substante care inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene, daunatoare;: 

• ofera multiple beneficii de sanatate.

Specii de bacterii probiotice: (picioare, fesieri) 

Dintre speciile de bacterii probiotice (adevarate antibiotice naturale, cu rol protector pentru organism) amintim: L. casei, L. plantarum, L delbrueckii, L. acidophilus, L. rhamnosus, L. gasseri, B longum, B bifidum, Streptococcus thermophilus etc.

Efectele probioticelor asupra sanatatii 

Microorganismele probiotice au o actiune modulatoare asupra sistemului imunitar, echilibreaza microflora intestinala, au actiune antitumorala si hepatoprotectoare, produc enzime cu actiune de inactivare a agentilor cancerigeni, previn diareea provocata de rotavirusuri si alte cauze, reduc simptomele de balonare.

Alimentul-minune: iaurtul probiotic 

Consumul zilnic a 100-150 g de iaurt probiotic, de preferat pe tomacul gol, contribuie la aprovizionarea organismului cu nutrienti esentiali, determina intensificarea absorbtiei mineralelor, contribuie la scaderea concentratiei colesterolului sanguin, atenueaza efectele intolerantei la lactoza, reface microflora intestinala (afectata de afectiunile gastrointestinale sau prin utilizarea antibioticelor).

Cand este indicata suplimentarea cu probiotice? 

Exista anumite persoane care trebuie sa suplimenteze aportul de probiotice: pacientii cu probleme la nivelul pielii, cei cu afectiuni respiratorii, cei care au infectii genitale recurente. De asemenea, este indicat sa ia suplimente cu probiotice și pacientii cu sindrom de colon iritabil sau cei care urmeaza tratamente cu antibiotice.