Vitamina C sau acidul ascorbic: beneficii, alimente, doza recomandata!

17. 8. 2021

Vitamina C sau acidul ascorbic este esentiala pentru sanatate, ea protejeaza celulele corpului, ajuta la absorbtia fierului in organism, mentine sanatatea vaselor de sange, a cartilajelor, muschilor si oaselor, accelereaza vindecarea ranilor. De asemenea, vitamina C este un puternic reducator biologic, protejand oxidarea vitaminelor A si E. Este necesara formarii si mentinerii colagenului, fiind denumita si vitamina frumusetii.

Beneficiile vitaminei C 

Mai ales in sezonul rece, vitamina C ajuta la intarirea imunitatii organismului si te apara de infectiile microbiene si virotice. Iarna, alimentatia noastra este mai saraca in fructe si legume proaspete si, de aceea, necesarul de vitamina C nu poate fi acoperit numai prin aport alimentar.

Alimente bogate in vitamina C

Incearca sa consumi zilnic legume verzi, acestea sunt surse importante de vitamina C (varza de Bruxelles, broccoli, ardei verde, mazare, spanac, patrunjel). Fructele, in special citricele, abunda in aceasta substanta miraculoasa. Nici afi nele, kiwi, capsunile, strugurii nu sunt de neglijat. Trebuie sa stii ca fructele si legumele trebuie consumate proaspete si pe cat posibil crude. Cantitatea de vitamina C din fructe si legume depinde de perioada de timp scursa intre recoltare si consum – cu cat e mai lunga, cu atat cantitatea de vitamina C este mai mica. De asemenea, ea depinde de conditiile de pastrare si de metoda de preparare (gatitul distruge vitamina C). De aceea, e mult mai greu sa ne satisfacem nevoia zilnica de vitamina C in perioada rece si imunitatea noastra are de suferit iarna. Potrivit unor studii clinice, organismul nostru nu poate face rezerve de vitamina C si nu o retine in corp mai mult de cateva ore. Trebuie deci sa suplimentam aportul de vitamina C pentru a ramane sanatosi.

Doza de vitamina C recomandata

Acestea depind de o serie de factori incluzand sexul, varsta, tipul de activitate pe care un individ il desfasoara. Doza zilnica recomandata este de 60-100 mg. Copiii, varstnicii si femeile insarcinate au nevoie de un aport mai consistent de vitamina C. De asemenea, persoanele care traiesc intr-un mediu poluant, cei care fumeaza, precum si cei care depun efort fi zic intens sau sufera de hipertiroidie trebuie sa suplimenteze aportul de vitamina C.

Organismul are nevoie de ajutor in lupta cu raceala si gripa. Un astfel de „prieten la nevoie“ este Vitamina C 1000 Ozone, pentru ca organismul nu poate sa sintetizeze vitamina C din alimentatie, in doza zilnica necesara. Vitamina C 1000 Ozone este recomandata in episoadele acute de raceala si gripa, pentru recuperarea optima dupa imbolnaviri si cazuri de suprasolicitare fi zica sau psihica. Vitamina C 1000 Ozone, sub forma de tablete efervescente, este rapid asimilata de organism. Are gust placut de portocale si caise, nu contine zahar, putand fi administrata si diabeticilor sau persoanelor predispuse la diabet.