Uleiul de ricin: beneficii, proprietati si utilizari

31. 8. 2022 · Consultantul Sensiblu in frumusete si sanatate · 5 minute de citit
ulei de ricin

Uleiul de ricin are numeroase beneficii pentru ten, par, gene si unghii, insa este utilizat si pentru tratarea unor probleme de sanatate, precum constipatia. Principala sa proprietate este hidratarea intensa. Descopera in acest articol utilizarile uleiului de ricin, modul de folosire, dar si alte informatii utile.

Ce este uleiul de ricin

Acest ulei se extrage din semintele plantei de ricin, prin presarea la rece. Este folosit in industria cosmetica, farmaceutica sau chimica, datorita consistentei si proprietatilor sale despre care poti citi mai jos. Uleiul de ricin face parte din ritualul de infrumusetare de mii de ani, pentru catifelarea pielii, parului sau unghiilor, dar si pentru tratarea unor afectiuni ale pielii sau ale organismului.

Proprietatile uleiului de ricin

Uleiul de ricin are o consistenta vascoasa si este fie transparent, fie cu o usoara nuanta verde sau galbena. Poate fi diluat si aplicat pe piele, par, gene si unghii sau administrat sub forma de suplimente pentru infrumusetare. De asemenea, este folosit ca remediu pentru diverse afectiuni. Iti recomandam sa discuti cu medicul curant inainte de a urma un tratament pe baza de ulei de ricin. Afla, in continuare, care sunt cele mai importante proprietati ale acestuia:

  • Emoliente si umectante - Uleiul de ricin mentine pielea hidratata, datorita trigliceridelor si acidului ricinoleic. Produsele care contin acest ingredient sunt destinate, de multe ori, persoanelor cu piele uscata.
  • Anti-inflamatoare - Poate ajuta la reducerea inflamatiilor si iritatiilor de la nivelul pielii.
  • Antimicrobiene - Proprietatile antibacteriene si antimicrobiene ale uleiului de ricin contribuie la vindecarea ranilor sau prevenirea infectiilor;
  • Antioxidante - Acest ulei contine aminoacizi care pot avea efecte antioxidante si ajuta la neutralizarea radicalilor liberi;
  • De curatare - Poate curata tenul sau scalpul de murdarie si de celule moarte.

Beneficiile uleiului de ricin

Fie ca este utilizat ca atare, in forma sa naturala, fie ca este adaugat in produse cosmetice sau suplimente, uleiul de ricin are mai multe beneficii pentru frumusete sau sanatate. Afla care sunt cele mai comune utilizari si beneficii ale acestui ingredient.

sticluta cu ulei de ricin

Beneficiile cosmetice ale uleiului de ricin

  • Hidratare - Uleiul de ricin sau cosmeticele care contin acest ingredient sunt recomandate persoanelor cu piele deshidratata sau sensibila. Hidrateaza in profunzime si previne uscarea pielii.
  • Ingrijirea parului si a scalpului - Nu putem afirma ca uleiul de ricin pentru par ajuta la cresterea acestuia, insa efectele hidratante pot contribui la mentinerea unui fir sanatos, cu risc mai mic de rupere sau deteriorare. Mai mult, ofera stralucire si catifelare, in timp ce intareste si hraneste parul. Totodata, poate curata scalpul si lupta impotriva matretii. 
  • Tratarea acneei - Datorita proprietatilor anti-inflamatoare si antimicrobiene, acest ingredient poate fi benefic pentru reducerea acneei si a cicatricilor. Intreaba medicul dermatolog despre tratamentul cu ulei de ricin.
  • Demachiere si curatare - Produsele cu ulei de ricin pentru fata pot avea rolul de a indeparta delicat urmele de machiaj sau impuritatile, fara a usca tenul;
  • Stimularea cresterii unghiilor si genelor - Uleiul de ricin pentru gene sau unghii poate contribui la sanatatea acestora si la stimularea cresterii. Aplica produsul si lasa-l sa actioneze cel putin 15 minute.

Beneficiile medicale ale uleiului de ricin

  • Imbunatatirea functionarii sistemului digestiv - Tratamentele cu ulei de ricin pot fi eficiente impotriva parazitilor intestinali. Consulta medicul specialist pentru modul de administrare potrivit pentru nevoile tale.
  • Tratarea constipatiei - Uleiul de ricin poate fi utilizat in cazul constipatiei, datorita efectului laxativ puternic.
  • Calmarea durerilor si stimularea vindecarii ranilor - Pentru a calma durerile cauzate de artrita sau cele musculare, maseaza usor zonele afectate cu ulei de ricin. In plus, proprietatile anti-inflamatoare, antimicrobiene si antibacteriene previn infectarea ranilor si stimuleaza vindecarea acestora.

Mod de utilizare a uleiului de ricin

Uleiul de ricin poate fi folosit atat extern, cat si intern, prin administrarea orala sau a suplimentelor alimentare. Urmeaza tratamentele la recomandarea unui medic specialist si respectand modul de administrare si dozele indicate. Daca te confrunti cu reactii adverse precum greata, diaree si ameteala, mergi in cel mai scurt timp la medicul curant.

Uleiul de ricin poate fi aplicat ca atare pe piele, par, unghii si gene sau diluat cu un ulei usor, purtator, pentru reducerea gradului de vascozitate si o absorbtie mai usora. Totodata, poate fi parte componenta a cosmeticelor sau machiajelor. 

Alege intotdeauna cele mai bune produse pentru sanatate si frumusete, in functie de nevoile tale. Descopera beneficiile si utilizarile ingredientelor folosite, dar si contraindicatiile acestora, inainte de a include in rutina de ingrijire sau in alimentatie o anumita substanta. Ai grija de tine in fiecare zi!

Referinte:

  1. „Castor Oil Oral: Uses, Side Effects, Interactions, Pictures, Warnings & Dosing.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/drugs/2/drug-278/castor-oil-oral/details. Accesat la 23 august 2022.
  2. Kubala, Jillian. „Castor Oil: 4 Benefits and Uses.” Healthline, Healthline Media, 28 ianuarie 2022, www.healthline.com/nutrition/castor-oil. Accesat la 23 august 2022.
  3. Patel, Vinay R, et al. „Castor Oil: Properties, Uses, and Optimization of Processing Parameters in Commercial Production.” Lipid Insights, Libertas Academica, 7 septembrie 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015816/. Accesat la 23 august 2022.