Uleiul de migdale si efectele sale asupra sanatatii pielii si parului

26. 7. 2022 · Consultantul Sensiblu in frumusete si sanatate · 9 minute de citit

Uleiul si migdalele

Este bine cunoscut faptul ca migdalele sunt alimente excelente pentru o alimentatie sanatoasa si au o multime de potentiale beneficii pentru sanatate. Uleiul provenit din aceste nuci delicioase este utilizat in mod obisnuit in bucatarie, insa putine persoane cunosc efectele benefice ale uleiului de migdale in domeniul cosmetic. 

Vechile practici ayurvedice si chinezesti au folosit ulei de migdale de secole pentru a ajuta la calmarea si catifelarea pielii si pentru a trata ranile sau taieturile minore. Drept urmare, in prezent nu este deloc neobisnuit sa gasesti ulei de migdale intr-o mare varietate de produse cosmetice si de infrumusetare. 

In acest articol, vom arunca o privire mai atenta asupra proprietatilor uleiului de migdale, a beneficiilor acestuia in domeniul beauty, dar si a modurilor in care uleiul de migdale poate fi utilizat in rutina de ingrijire. Te invitam, asadar, sa descoperi de ce si cum poti folosi uleiul de migdale ca tratament de infrumusetare! 

Ce este uleiul de migdale? 

Desi migdalele sunt denumite in mod obisnuit nuci, acestea sunt, de fapt, semintele care se gasesc in centrul fructului de migdale, ce se aseamana foarte mult cu o piersica. Migdalele pot fi consumate intregi, macinate in faina sau chiar si transformate in lapte vegetal de migdale. Aceste alimente sunt bogate in grasimi, ceea ce le face o sursa excelenta pentru obtinerea uleiului. 

Asa cum exista doua tipuri de migdale, respectiv dulci si amare, exista si doua tipuri principale de ulei de migdale - dulce si amar - pe care producatorii le obtin din diferite soiuri de arbore Prunus dulcis. Acest arbore este predominant in tarile mediteraneene, iar migdalele sunt semintele sale, asa cum mentionam anterior. 

Producatorii extrag uleiul de migdale dulci sau amare prin presarea sau macinarea migdalelor. Rafinarea uleiului este realizata fie pe baza de caldura, fie prin folosirea unor solventi chimici. Uleiul de migdale presat la rece este extras la o temperatura scazuta, fara solventi, acesta fiind deosebit de benefic pentru piele. 

  Uleiul de migdale

Proprietatile uleiului de migdale 

Desi uleiul de migdale nu este la fel de bogat in nutrienti precum migdalele intregi, acesta are beneficii nutritionale numeroase. O lingura de ulei de migdale contine: 

  • Calorii: 119; 
  • Grasimi: 13,5 grame, dintre care 1,1 grame de grasimi saturate, 9,4 grame de grasimi mononesaturate si 2,3 grame de grasimi polinesaturale; 
  • Vitamina E: 26% din doza zilnica recomandata; 
  • Fitosteroli: 35,9 miligrame. 

Pe langa beneficiile nutritionale, uleiul de migdale are efecte benefice si in domeniul cosmeticii. Asa cum am mentionat in randurile de mai sus, exista doua tipuri de ulei de migdale: dulce si amar. Uleiul de migdale dulci este cel recomandat in rutina de infrumusetare si cel care se potriveste cel mai bine pielii tale. Dintre proprietatile uleiului de migdale dulci enumeram: 

  • Continutul de vitamina A - retinolul din vitamina A are capacitatea de a stimula producerea de noi celule ale pielii si de a diminua ridurile fine; 
  • Continutul de vitamina E - acest nutrient are proprietati antioxidante care pot ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si la reducerea efectelor negative ale radiatiilor UV asupra pielii; 
  • Continutul de acizi grasi Omega-3 - acesti nutrienti pot ajuta la prevenirea imbatranirii premature si la protejarea impotriva daunelor solare; 
  • Continutul de zinc - acest nutrient este esential pentru diminuarea efectelor acneei sau a altor cicatrici de la nivelul tenului. Cu toate acestea, este important sa mentionam ca zincul este mai eficient in acest scop atunci cand este administrat oral, sub forma de supliment alimentar

Proprietatile uleiului de migdale

Beneficiile uleiului de migdale 

Desi exista o multime de cercetari care atesta beneficiile consumului de migdale, exista mai putine dovezi stiintifice cu privire la beneficiile utilizarii uleiului de migdale, fie ca vorbim despre domeniul culinar sau cel cosmetic. Cu toate acestea, conform unor studii clinice, aplicarea luleiului de migdale prezinta o serie de efecte benefice pentru sanatatea si frumusetea pielii, a parului si a unghiilor. Iata care sunt principalele beneficii ale uleiului de migdale dulci si de ce ar trebui sa-l incluzi in ritualul tau de infrumusetare!  

Piele

Deja am precizat ca uleiul de migdale a fost folosit de secole pentru calmarea pielii si pentru tratarea ranilor si taieturilor minore. Mai mult decat atat, practicile antice chinezesti foloseau uleiul de migdale dulci pentru tipuri de ten care se confruntau cu eczeme sau psoriazis. Aplicarea uleiului de migdale pe piele poate avea urmatoarele beneficii: 

  • Reducerea umflaturilor de sub ochi, datorita proprietatilor antiinflamatoare;
  • Imbunatatirea aspectului tenului si a nuantei pielii, gratie proprietatilor sale emoliente; 
  • Tratarea pielii uscate, hidratand in profunzime chiar si cele mai aspre tipuri de piele; 
  • Ameliorarea acneei, datorita continutului de acizi grasi ce poate ajuta la dizolvarea excesului de ulei de la nivelul pielii, in timp ce retinoizii din ulei pot reduce aspectul acneei si pot imbunatati regenerarea celulara; 
  • Reducere efectelor daunelor solare. Studiile pe animale au aratat ca vitamina E, unul dintre nutrientii din uleiul de migdale, poate ajuta la reducerea daunelor cauzate de expunerea la radiatiile UV; 
  • Reducerea aspectului cicatricilor, datorita continutului de vitamina E ce contribuie la netezirea pielii; 
  • Diminuarea aspectului vergeturilor. Potrivit studiilor, uleiul de migdale dulci are beneficii excelente in cazul vergeturilor, fiind un tratament eficient pentru prevenirea si reducerea acestora la nivelul pielii. 

Beneficiile uleiului de migdale

Par

Pielea ta nu este singura care poate beneficia de proprietatile uleiului de migdale. Acest ulei hranitor poate ajuta la catifelarea si intarirea firului de par. Fiind bogat in vitamina B-7, cunoscuta si sub denumirea de biotina, uleiul de migdale dulci este ideal pentru par. Mai mult decat atat, uleiul de migdale te poate ajuta sa-ti protejezi parul de daunele solare, avand un SPF 5 natural. 

Poti utiliza ulei de migdale ca tratament pentru scalp. Proprietatile sale antibacteriene si fungicide il fac eficient in echilibrarea drojdiei care provoaca matreata. Acesta este foarte usor absorbit in piele, motiv pentru care uleiul de migdale functioneaza bine la hidratarea scalpului si la curatarea foliculilor de par. 

De asemenea, poti netezi firele de par si poti vindeca parul deteriorat cu ajutorul uleiului de migdale. Aplica o cantitate mica de ulei de migdale dulci pe varfurile parului inainte de a-l usca, pentru a hidrata parul si a reduce incretirea a acestuia. 

Dintre beneficiile uleiului de migdale dulci pentru par enumeram: 

  • Hranirea si netezirea cuticulelor firului de par; 
  • Stimularea cresterii parului si rezistentei acestuia; 
  • Redarea stralucirii parului; 
  • Controlul caderii parului. 

Unghii

Uleiul de migdale este un remediu excelent pentru tratarea unghiilor casante. Unghiile sunt expuse in permanenta murdariei si excesului de apa, ceea ce poate dauna unghiilor, facandu-le sensibile si predispuse la rupere. Uleiul de migdale este cel mai sigur si natural mod de a restabili sanatatea si frumusetea unghiilor tale. 

De fiecare data cand iti ingrijesti unghiile cu ulei de migdale, acestea vor fi protejate impotriva exfolierii, craparii, ruperii sau chiar uscarii. In urma aplicarii uleiului de migdale la baza unghiilor si pe suprafata patului unghial vei putea obtine o stralucire naturala. 

  Par si unghii tratate cu ulei de migdale

Cum utilizezi uleiul de migdale in rutina de ingrijire? 

Am stabilit deja ca uleiul de migdale ofera beneficii numeroase pentru sanatate, atat intern, cu o dieta sanatoasa, cat si extern, in rutina de infrumusetare. In randurile de mai jos vom lasa deoparte preparatele culinare cu ulei de migdale si ne vom axa pe modurile in care poti utiliza uleiul de migdale in rutina de ingrijire. 

Ulei de migdale pentru ten si piele 

Exista cateva moduri diferite in care poti folosi uleiul de migdale dulci pentru ten si piele, fiind un ingredient destul de comun al multor produse pentru frumusete, asa cum sunt cele pentru ingrijirea tenului sau produsele de ingrijire personala. Mai mult decat atat, am mentionat uleiul de migdale dulci intr-un articol anterior despre uleiuri pentru fata pe care sa le incluzi in rutina de ingrijire

Uleiul de migdale este un component de baza, care poate fi regasit intr-o varietate de produse cosmetice: 

  • Demachiant pe baza de ulei de migdale; 
  • Cleanser cu ulei de migdale, caci acest ingredient este cunoscut pentru capacitatea sa de a transporta alte uleiuri esentiale mai adanc in piele; 
  • Crema hidratanta pentru ten si corp. Exista numeroase creme pentru ten sau lotiuni si creme de corp ce contin ulei de migdale in compozitia lor si sunt menite sa hidrateze pielea in profunzime;  
  • Exfoliant pentru picioare. Intr-un articol anterior in care am abordat tema calcaielor uscate am mentionat faptul ca uleiul de migdale poate fi una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a calcaielor crapate.  

Ulei de migdale pentru par

In ceea ce priveste ingrijirea parului, uleiul de migdale dulci poate fi utilizat ca ingredient de baza in produse dermatocosmetice precum: 

  • Sampon si balsam care contin ulei de migdale, acestea oferind parului stralucire; 
  • Masca de par cu ulei de migdale; 
  • Seruri pentru par cu ulei de migdale. 

Ulei de migdale pentru unghii

Uleiul de migdale este la fel de important si pentru unghii, iar vestea buna este ca exista numeroase modalitati in care il poti folosi pentru a reda sanatatea si frumusetea unghiilor tale. Iata cateva dintre sugestiile noastre: 

  • Folosirea unei creme de maini cu ulei de migdale, care nu doar ca ajuta la hidratarea pielii mainilor, insa si la mentinerea sanatatii unghiilor si a cuticulelor; 
  • Indepartarea ojei de unghii cu un agent de curatare pe baza de ulei de migdale; 
  • Aplicarea unor tratamente pentru fortifierea unghiiilor, ce contin ulei de migdale. 

Uleiul de migdale pentru unghii

In concluzie, uleiul de migdale este un ingredient excelent pentru sanatatea si frumusetea pielii, a parului si a unghiilor tale, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si emoliente, precum si continutului ridicat de nutrienti. Suntem siguri ca in urma acestui articol nu vei avea nevoie de motive in plus pentru care merita sa folosesti uleiul de migdale in rutina ta de ingrijire si infrumusetare!  

Referinte: 

  1. “Almond Oil for Skin: How to Use It and Benefits.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/almond-oil-for-skin. 
    Published 29 Apr. 2020. Accessed 12 July 2022.
  2. Kubala, Jillian. “Health Benefits and Uses of Almond Oil.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/almond-oil.  
    Published 30 Dec. 2017. Accessed 12 July 2022.
  3. Burke KE;Clive J;Combs GF;Commisso J;Keen CL;Nakamura RM; “Effects of Topical and Oral Vitamin E on Pigmentation and Skin Cancer Induced by Ultraviolet Irradiation in SKH:2 Hairless Mice.” Nutrition and Cancer, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11341050/. 
    Published 2000. Accessed 12 July 2022.
  4. Ferreira, Mandy. “Almond Oil: What Are the Benefits?” Healthline, Healthline Media, 12 Oct. 2017, www.healthline.com/health/food-nutrition/almond-oil. 
    Published 12 Oct. 2017. Accessed 12 July 2022.