Sinuzita: diagnostic si tratament. Scapa de durerile de cap!

17. 8. 2021

Ce este sinuzita (rinosinuzita)?

Sinuzita reprezinta reactia inflamatorie importanta a mucoasei din sinusurile paranazale, precedata si insotita de inflamatia mucoasei foselor nazale, termenul corect de utilizat fiind de rinosinuzita.

Rinosinuzita propriu-zisa este o consecinta a unei raceli banale, de natura virala, reprezentand o complicatie a acesteia, prin suprainfectie bacteriana.

In mare, sinuzitele pot fi clasificate astfel:

  • acute – cu durata mai mica de patru saptamani;
  • acute recidivante – mai mult de patru episoade pe an, cu durata de sub 10 zile, fara semne de cronicizare;
  • subacute – cu durata intre 4-12 saptamani; cronice – cu durata mai mare de 12 saptamani.

Diagnosticarea sinuzitei (rinosinuzitei)

Criteriile de diagnostic se impart in doua categorii:

Majore: 

• obstructie nazala (nas infundat) 

• secretie nazala purulenta 

• presiune si durere faciala (asociata cu un alt simptom major) 

• tulburari ale mirosului (scadere sau lipsa, miros urat) 

• febra (in sinuzitele acute)

Minore: 

• cefalee (durere de cap) 

• oboseala 

• tuse 

• acuze la nivelul urechii (dureri, infundare, zgomote)

Agentii microbieni implicati cel mai frecvent, in continuarea unei infectii virale banale sau specifi ce, sunt reprezentati cel mai adesea de Haemofi lus infl uenzae, Streptococus pneumoniae, Moraxella catarrhalis, stafi lococi, alte tipuri de streptococi etc., mai rar bacterii anaerobe si fungi.

Diagnosticul de rinosinuzita se pune in urma unui consult clinic efectuat de specialistul ORL si daca este cazul se apeleaza si la alte metode de investigatie cum ar fi radiografi a simpla-clasica, tomografi a computerizata, rezonanta magnetica nucleara, ecografi a de sinus. Exista si metode de investigatie invazive cum ar fi endoscopia sinusala flexibila sau cu tub rigid, punctia sinusului maxilar cu dublu rol: recoltare secretie sinusala pentru examen bacteriologic si totodata rol terapeutic prin drenajul secretiilor.

Factorii favorizanti locali constau in existenta la nivel local a unor patologii care usureaza aparitia sinuzitei. Astfel, obstructia nazala datorata unei deviatii de sept nazal, rinita cronica hipertrofi ca, rinita alergica, resturi de vegetatii adenoide, polipoza nazala sunt doar cateva dintre afectiunile care pot favoriza sau agrava o sinuzita.

Tratamentul sinuzitei (rinosinuzita)

Rinosinuzita acuta fara febra se poate trata chiar si fara antibiotice incercand prin diferite mijloace drenajul secretiilor purulente. Astfel, un pacient poate beneficia de irigatii nazale abundente cu solutii saline (ser fi ziologic sau diverse sprayuri cu solutii saline), inhalatii sau aerosoli cu vapori fi erbinti, eventual cu uleiuri aromatice, mucolitice, decongestionante nazale (picaturi de nas), antihistaminice (antialergice), corticoizi topici sub forma de spray. in cazurile in care simptomele nu se amelioreaza dupa cateva zile sau apare si febra, se introduc in tratament si antibiotice. Tratamentul trebuie individualizat, folosind un antibiotic cu spectru larg, activ pe germenii cel mai frecvent implicati si pe o perioada adecvata de timp (7-14 zile). Controlul este obligatoriu la sfarsitul tratamentului, acesta putand fi modifi cat sau prelungit cand este necesar. in anumite situatii (destul de rare) rinosinuzitele necesita si tratament chirurgical.

 

Pr. Dr. Armand Agache

Medic primar ORL si Chirurgie cervico-faciala - Medlife